Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkare missnöjda med patienttiden

Svenska primärvårdsläkare säger sig vara minst nöjda med tiden de kan lägga på varje enskild patient. De är inte heller nöjda med dagens journalsystem, det visar en ny undersökning.

Publicerad den: 2015-12-11

Annons

De svenska primärvårdsläkarna har fått ge sin syn på vården de erbjuder, och vilka förutsättningar som finns på arbetsplatsen. Rapporten, ”Vården ur primärvårdsläkarna perspektiv” visar att de svenska läkarna anser att vården brister i både bemötande av patienter med kroniska sjukdomar, samordning och kontinuitet.

– Undersökningen visar tydligt att svensk primärvård måste bli mycket bättre förberedd på att bemöta personer med omfattande och komplexa behov, säger Fredrik Lennartsson som är myndighetschef på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, i ett pressmeddelande rapporterar Läkartidningen.

24 minuter på varje patient

Rapporten avslöjar även att primärvårdsläkarna är minst nöjda med tiden de kan spendera på varje patient. Men i jämförelse med många andra länder lägger svenska läkare lång tid på sina patientbesök, i genomsnitt 24 minuter.

Annons
Annons

Primärvårdsläkarna i landet säger sig även vara missnöjda med sina journalsystem, endast 37 procent uppger sig vara nöjda eller mycket nöjda med systemen.

Rapporten har tagits fram av Myndigheten för vård- och omsorgsanalys på uppdrag av regeringen. Uppemot 2 900 svenska primärvårdsläkare har deltagit i enkäten. Rapporten baseras på en internationell enkätundersökning, International Health Policy Survey som har skickats till primärvårdsläkare i flera olika länder, däribland Sverige, Australien, Kanada, Nederländerna och Norge.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-12-28 19:45 (8 år sen)

    Lyllo dig Gun-Inger! Katastrof idag som det ser ut! Skall vara dödsjuk innan jag besvärar mig och gå till en VC. Eller akuten, lika illa där!

  • Avatar Tidigare användare 2015-12-28 19:46 (8 år sen)

    Jag som fortfarande efter en depression besöker min läkare inom psykiatrin känner mig så stressad när jag kommer till en kroppsläkare.

    Skillnaden var stor när jag i februari 2015 fick besöka en äldremottagning. Där tog läkaren sig tid med att skriva in allt om mig i journalen medan jag satt intill och kunde kolla så det blev rätt. Eftersom jag är opererad fjorton gånger kan jag inte varje gång en läkare frågar mig om jag är opererad räkna upp alla dessa op. Det togs alla prover för att se så allt var normalt.

    Jag fick svar inom en vecka samt recept på det som jag behövde för att må bra. Nu kan man inte gå på denna mottagning förrän man fyllt 75 år men de som har gjort det kan gå dit.

  • Avatar Tidigare användare 2015-12-11 23:35 (8 år sen)

    Ja jag är en "sån" men kroniska sjukdomar som inte känner mig sedd och hörd, vården brister verkligen i både bemötande av patienter med kroniska sjukdomar.... gett upp, sökt flera läkare men alla verkar vara av samma kaliber, man är en gnällkärring! Tas inte på allvar... har jag för mycket krämpor? De bara skriver ut piller sen hej då, de vill bli av med en..... nä vad svensk sjukvård går neråt alltså... man är lämnad till sig själv!!! Tack för ordet!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.