Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkare gör äldre patienter osäkra

Annons

Läkare behöver bli bättre på att bemöta äldre patienter. Det menar sjuksköterskan Sandra Pennbrant som skrivit en doktorsavhandling.&nbspHon har&nbspintervjuat ett 20-tal äldre patienter samt lika många läkare inom sjukvården. Hennes slutsats är att de två grupperna har likartade önskemål om hur mötena mellan dem bör se ut. Men i verkligheten har läkarna svårt att leva upp till idealet. De läkare som Sandra Pennbrant har pratat med tycker att det är svårt att bygga upp en relation till de äldre patienterna, och samtidigt uppger patienterna att de känner sig osäkra och kan ha svårt att förstå vad läkarna säger.
– Läkarna behöver lära sig uppmärksamma den äldre patientens frågor och utgå från hans eller hennes sjukdom och personlighet när de samtalar och skapar en förtroendefull relation. Även de närstående behöver delta i detta goda möte, så att de kan få stöd och känna uppskattning för de insatser de utför, säger Sandra Pennbrant i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.