Läkare ges inte möjlighet att fortbilda sig

En ny undersökning från Sveriges Läkarförbund visar att endast 36 procent av vårdcentralernas läkare anser sig ha goda möjligheter att utveckla nödvändig kompetens i arbetet genom att gå fortbildning. Det innebär att patienter som besöker primärvården riskerar att inte få en bra och säker vård.

erika-sjoo
Publicerad den: 2015-12-09
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Sveriges Läkarförbund har nyligen gjort en enkätundersökning som gått ut till samtliga läkare inom primärvården. Resultatet av undersökningen visar att läkarna inte anser sig ha goda möjligheter att utveckla nödvändig kompetens i arbetet. Det kan medföra att patienter inte får den bästa och säkraste vården.

Svensk sjukvård närmar sig en kritisk gräns

Den genomsnittliga tid som läkare i sjukvården avsätter för extern fortbildning har minskat från 8,7 till 7,1 dagar mellan 2007 och 2012. Fler än var femte läkare uppger att de inte haft någon internutbildning alls.

– Under den senaste tioårsperioden har läkarnas fortbildning stadigt minskat. Allmänläkarna deltar exempelvis i bara hälften så mycket utbildning som sina engelska kollegor. Svensk sjukvård närmar sig nu en kritisk gräns som inte längre garanterar att patienterna träffar läkare som är tillräckligt uppdaterade på nya och bättre behandlingsmetoder, säger Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet i en nyhet på Svenska Läkarförbundets hemsida.

Annons
Annons

Vårdcentraler har störst problem

Resultatet av enkätundersökningen visar också att det är vårdcentraler inom offentlig sektor som inte har möjlighet att låta sina personal gå internutbildningar.

– De som generellt har störst problem är vårdcentraler inom offentlig sektor med många vakanta tjänster. Framför allt är det den pressade arbetssituationen som gör det svårt att hinna avsätta tid för nödvändig fortbildning, säger Ove Andersson, andre vice ordförande i Läkarförbundet, i ett uttalande på förbundets webbplats.

Netdoktors läkarutbildningar i fortbildningsportal

I Svensk förening för allmänmedicin, Sfam:s fortbildningsportal finns numera NetdoktorPro:s webbaserade läkarutbildningar som erbjuder den senaste medicinska kunskapen inom olika sjukdomstillstånd. Som läkare har du möjlighet att gå NetdoktorPro:s läkarutbildning och få poäng efter Sfam:s poängsättning. Du belönas med 1 CPD-poäng per genomförd läkarutbildning.

Annons
Annons

Hittills har NetdoktorPro lanserat fyra läkarutbildningar inom olika medicinska områden: långvarig smärta hos äldre, urtikaria, bältros och nokturi. Utbildningarna tar cirka tio minuter att genomföra, är kostnadsfria och riktar sig främst till läkare men även annan sjukvårdspersonal kan tillgodogöra sig materialet.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Eva 2015-12-12 09:51 (4 år sen)

    Nä det är bedrövligt så det har blivit, läkarna bara skriver ut medicin av nått slag för att bli av med en! De har inte tid att lyssna ens, tar en inte på allvar, måtte man inte bli dödligt sjuk av nått slag!!!
    Fy så det blivit alltså! Går inte dit om det inte är absolut nödvändigt för värk eller så men blir inte tagen på allvar alla fall, ja jag har bytt läkare men det hjälpte inte!!! Så besviken så!


Annons
Annons
Annons