Läkare: Därför ska du vara nykter veckorna före operation

Att dricka alkohol veckorna innan en operation kan fördubbla risken för bland annat infektioner, sårkomplikationer, intensivvård och död. En miljon svenskar är i riskzonen, skriver flera företrädare för Svenska Läkaresällskapet samt Sveriges kirurger och narkosläkare i DN debatt.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-30
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

En miljon svenskar har en så hög alkoholkonsumtion att de riskerar svåra komplikationer vid operation. För kvinnor avser det en alkoholkonsumtion som överstiger 9 standardglas per vecka och för män 14 standardglas per vecka. Ett standardglas motsvarar 33 centiliter starköl, 12–15 centiliter vin eller knappt 4 centiliter sprit.

Nu går företrädare för Svenska Läkaresällskapet samt Sveriges kirurger och narkosläkare ut och uppmanar om vikten av nyktra veckor före operationen. Det handlar om en period på fyra till åtta veckor. Information som de menar inte alltid når patienten.

"Forskning visar att risken för komplikationer vid operation är fördubblad för en person med riskbruk av alkohol. Det avgörande är konsumtionen av alkohol de sista veckorna före operation", skriver de i en debattartikel i DN.

Annons
Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Lika hotad av alkohol som av rökning

Även rökare har en fördubblad risk för komplikationer vid operation. Men här är medvetenheten bland både läkare och patienter hög, till skillnad från riskbrukare av alkohol, menar artikelförfattarna.

Rökare får stödåtgärder inför operationen, vilket brukar vara framgångsrikt, och på samma sätt menar de att stödåtgärderna för alkohol bör fungera.

Alkoholfri operation

De komplikationer som artikelförfattarna varnar för är ökad blödningsrisk, ökad infektionsrisk, belastning på hjärta och kärl, hjärtrytmrubbning och hjärtsvikt, stressbelastning med mera. En så kallad alkoholfri operation har alltså visat sig betydligt minska dessa risker.

Annons
Annons

Men det gäller att införa rutiner för att identifiera riskbruk och stödja alkoholfrihet inför kirurgi. Något som Sveriges opererande kliniker inte klarar av på egen hand.

"Det krävs också ett väl organiserat arbete med information till patienter och allmänheten vilket kräver samverkan mellan primärvård och sjukhusvård. Det krävs ett samlat professionellt stöd för de patienter det gäller", avslutar artikelförfattarna.

De uppmanar:

  • Dig som är patient att efterfråga information om alkoholfri operation.
  • Sveriges opererande kliniker att införa rutiner för en alkoholfri operation.
  • Sveriges sjukvårdshuvudmän att starta ett organiserat arbete för genomförande av en alkoholfri operation.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • DN - https://www.dn.se/debatt/nyktra-veckor-fore-operationen-kan-halvera-komplikationsrisken/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-04-30 17:27 (3 år sen)

    Mkt bra om man får bra info om riskerna vid en operation med alkokonsumtion innan