Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkarbristen blir allt värre

Nästan 80 procent av tillfrågade arbetsgivare uppger att de har brist på läkare. Det är en höjning med nio procentenheter sedan 2010, rapporterar Dagens Samhälle.

Publicerad den: 2016-01-18
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Tidningen har analyserat siffror från SCB:s arbetskraftbarometer vad gäller brist på personal i välfärdsyrken för de senaste fem åren. Resultaten pekar på att bristen har ökat ordentligt inom vissa områden. År 2010 var siffran för läkaryrket mycket hög, uppemot 70 procent av de tillfrågade arbetsgivarna sade att de hade brist på läkare. En siffra som fortsatte att växa de kommande åren - ifjol uppgav 79 procent av arbetsgivarna att det fanns en tydlig brist på läkare.

Saknas många sjuksköterskor

Tidningens lista visar att bristen är störst när det gäller grundskollärare, och näst störst är bristen på sjuksköterskor – hela 88 procent av arbetsgivarna saknar tillräckligt med sjuksköterskor. Det är en dubblering sedan 2010.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar Tidigare användare 2016-01-18 16:49 (7 år sen)

  bristen på sjuksköterskor kan bero på annat än lönerna. sanningen kan vara svår att komma åt med följden att tramsandet fortsätter

 • Avatar Tidigare användare 2016-01-18 16:53 (7 år sen)

  Karin

  Brist på sjuksköterskor kan bara bero på lönerna.

 • Avatar Tidigare användare 2016-01-18 16:46 (7 år sen)

  I region Skåne har det varit katastrof länge! Själv skulle jag vänta på MR-föntgen i minst ett år. För att komma till läkare på vårdcentralen tar det ca 8-10 Veckor om det inte är akut. Jag har haft stora problem med var jag och den kiropraktiker säger är Ischias och har inte haft känsel i vänster ben och numer också i båda fötterna. Jag trodde att detta var akut om man som jag är diabetiker sedan 2011. Let finns lagar och regler för våra husdjur men människor kan få lida hur länge som helst, det är brist på sjuksköterskor och läkarna på vårdcentralerna har 1700 patienter som är listade per läkare. Inte konstigt att läkarna går på knäna.

 • Avatar Tidigare användare 2016-01-18 16:36 (7 år sen)

  sanningen varför det finns så få läkare och lärare är och förblir en väl bevarad hemlighet

 • Avatar Tidigare användare 2016-01-18 16:09 (7 år sen)

  sanningen varför det finns så få läkare och lärare är och förblir en väl bevarad hemlighet

 • Avatar Tidigare användare 2016-01-18 16:46 (7 år sen)

  sanningen varför det finns så få läkare och lärare är och förblir en väl bevarad hemlighet

 • Avatar Tidigare användare 2016-01-18 15:03 (7 år sen)

  Hej.
  En intressant fråga är hur många hyrläkare/sjuksköterskor har vi? Med den höga ersättning, som dessa får kan de gå ner i arbetstid och då skapas naturligtvis ett problem med bemanning. Kostnaden för sjukvården ökar ju också mycket. Varför stoppar inte landstingen hyrverksamheten och bara har fast anställda. Mycket svagt agerat.


Annons