Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kvaliteten på svensk sjukvård och forskning utreds

För att bibehålla, och förhoppningsvis öka, allmänhetens förtroende för den kliniska forskningen och sjukvården har Socialstyrelsen och Vetenskapsrådet fått i uppdrag att utreda dess kvalitet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-10-10

Annons

– Att den kliniska forskningen och sjukvården håller hög kvalitet är viktigt för människors förtroende. De utvärderingar som Socialstyrelsen och Vetenskapsrådet nu ska genomföra kan bidra till att ytterligare höja kvaliteten, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, och sjukvårds- och folkhälsominister Gabriel Wikström i en gemensam kommentar.

Årligen satsar staten 1,75 miljarder kronor på klinisk forskning inom det så kallade ALF-avtalet mellan staten och vissa landsting. Avtalet gäller samarbeten av läkarutbildning, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården. Socialstyrelsen har nu tillsammans med Vetenskapsrådet fått i uppdrag av regeringen att utreda kvaliteten på universitetssjukvården vid de landsting som omfattas av ALF-avtalet. Utvärderingen, som kommer redovisas senast våren 2018, kommer vidare att ha betydelse för hur statens anslag fördelas framöver.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons