Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kritik mot arbetet med nya läkemedel i sjukvården

Utvärderingar av nya läkemedel som används på klinik får skarp kritik av myndigheten för Vårdanalys. För vissa svårt sjuka patienter riskerar processen att innebära en lång och oviss väntan på läkemedel.
Annons

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, gör hälsoekonomiska utvärderingar av klinikläkemedel och en grupp inom Sveriges Kommuner och Landsting ska sedan ge en rekommendation till landstingen om läkemedlets användning utifrån kostnad och nytta.

Vårdanalys har nu utvärderat denna process som finns i det pågående klinikläkemedelsprojektet som är en försöksverksamhet. Projektet har pågått sedan 2011 och ett antal läkemedel som används inom slutenvården har ingått. Enligt myndigheten Vårdanalys finns det många brister i den här handläggningen. Utvärderingen lyfter framför allt fram tre områden där det finns problem:

  • Brist på transparens och förutsägbarhet: Kriterierna för urvalet av läkemedel redovisas inte och det är svårt att få information om i vilket skede av processen som ett läkemedel befinner sig i. Motiveringarna till rekommendationerna är bristfälliga och utvärderingarna är svåra att förstå för personer utan stora förkunskaper i hälsoekonomi. Sammantaget blir möjligheterna till insyn mycket begränsade.
  • Alltför långa handläggningstider: Väntan på en rekommendation är ofta lång – minst åtta månader, men det finns fall där det tar betydligt längre tid, över 20 månader. Därtill tar det tid för landstingen att besluta om användning av läkemedlet. Det är mycket lång tid för svårt sjuka patienter som väntar på behandling.
  • Begränsade möjligheter till delaktighet: Verksamheten har stor inverkan på de patienter som blir berörda, men patienter har ingen tydlig roll i processen. Dessutom tar utvärderingarna begränsad hänsyn till avvikande tolkningar och utgångspunkter, vilket kan minska mottagarnas tillit till processen och vilja att använda kunskapsunderlagen.
Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.