Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kostnaderna för hyrläkare skenar

Sveriges landsting lägger varje år miljarder på inhyrd vårdpersonal. Men trots att alla är överens om att kostnaderna måste minska har inget hänt. På en hälsocentral i Östersunds kommun begärde en läkare nyligen 82 000 kronor för en veckas arbete.
Annons

Runt om i Sverige fattas totalt 2 000 distriktsläkare, vilket har skapat en marknad för läkare som vill tjäna en extra hacka. Enligt statistik från SVT Jämtlandsnytt la landstingen förra året 2,85 miljarder kronor på inhyrd personal (i siffran är sjuksköterskor inräknade).

På hälsocentralen i Brunflo i Östersunds kommun var det två år sedan man senast hade fast anställda läkare. För att över huvud taget kunna locka till sig stafettläkare har man tvingats höja ersättningen från 45 000 kronor till 62 000 kronor i veckan. Men det beloppet räckte inte, tyckte en läkare som i höstas begärde 82 000 kronor för en veckas arbete. Där var dock smärtgränsen nådd för hälsocentralen. Ann-Marie Johansson (S), landstingsråd i Jämtland, säger till SVT att de inte hade möjlighet att betala den begärda summan.

– Det får vara någon rimlig ranson på hur mycket man begär. Det borde kunna vara så att man funderar på patienterna och vad de behöver och att läkarna då överväger att ta en fast anställning.

Annons
Annons

Margaretha Lööf Johanson är medicinskt ansvarig vid Brunflo hälsocentral:

– Det finns doktorer som helt klar synar marknaden och vet var det är brist och vilka veckor det är brist och då dyker de upp med sina ersättningsanspråk.

Annons
Annons

Nu önskar de gemensamma överenskommelser mellan landstingen för att sätta stopp för löneanspråk på 80 000 kronor – inklusive hotell, mat och hyrbil.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons