Kontroversiell alternativmedicin kan bli godkänd enligt svensk lag

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) vill att antroposofiska läkemedel ska omfattas av svensk lagstiftning. Beskedet får kritik från läkarhåll. ”Förskräckligt för svenska patienter”, menar professor Dan Larhammar.

Publicerad den: 2015-01-07
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

I går rapporterade Svenska Dagbladet om att Sverige, enligt EU-domstolen, måste ändra lagstiftningen kring antroposofiska läkemedel, en typ av alternativmedicin. Domstolen kräver klara besked – antingen måste alla dispenser och undantag slopas och preparaten totalförbjudas – eller också måste de omfattas av svensk lag.

– Vi har för avsikt att följa EU:s lagstiftning och ta fram ett sätt att inkludera även antroposofiska läkemedel i vår svenska lagstiftning, klargjorde Wikströms pressekreterare Helena Paues till SvD.

Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet, är långt ifrån nöjd med beskedet. Han medger att Sverige idag har en restriktiv läkemedelslagstiftning.

Annons
Annons

– Och så måste det vara, men det unika med Sverige är också att riksdagen kan göra undantag för vissa preparat som inte testats vetenskapligt. Det är naturligtvis en bisarr modell och i stället för att täppa till den möjligheten verkar man nu gå åt andra hållet och urholkar läkemedelsbegreppet fullständigt. Man släpper kravet på att läkemedlet ska ha en påvisad effekt på det som det används för. Tydligen ska det räcka med att medlet inte är skadligt, säger Dan Larhammar till tidningen.

Även Gunnar Eckerdal, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, är kritisk.

– Står det på burken ”godkänt av Läkemedelsverket” får den ackreditering. Men egentligen borde det stå ”denna medicin har ingen effekt mot cancer men har en placebo-effekt”, säger han till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Förtydligande: I en senare intervju med Dagens Medicin säger sjukvårdsministerns pressekreterare följande: "Jag vill bara betona att det som sjukvårdsministern är positiv till är att vi flyttar oss från det som gäller nu. Den svenska regeringen har i över 20 års tid gett de här preparaten årliga specialtillstånd, det är inte en hållbar lösning."

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • -
  Maria 2015-09-6 15:51 (5 år sen)

  Hur kan det vara förskräckligt? Jag har fått mitt liv tillbaka tack vare alternativ medicin. Den vanliga hemska sjukvården bara ignorerar mina problem.

 • Avatar catherine 2015-04-22 13:17 (5 år sen)

  Har du fått avslag av många banker? Behöver du finansiering för att konsolidera dina skulder? Har ni några planer?
  Jag är här för att hjälpa dig, att hitta en lösning på dina problem. Behöver du finansiering för att hjälpa ditt företag att komma tillbaka på rätt spår? Så jag erbjuder lån till människor som är intresserade av (€ 5000 och € 20.500.000) vid låg ränta på 1,5% till 2% under perioden som du vill utan insättning .För mer ytterligare information försöker nå mig via e-post: catherine.bonz@yahoo.com

 • Avatar Majbritt 2015-01-8 07:07 (5 år sen)

  Inte fel att godkänna läkemedlen men de måste ha påvisbar effekt för att få säljas i Sverige och vara kontrollerade av läkemedelsverket. Då kan vi kanske få bort allt som säljs till miljardbelopp idag utan någon effekt alls!


Annons
Annons
Annons