Kontroversiell alternativmedicin kan bli godkänd enligt svensk lag
I går rapporterade Svenska Dagbladet om att Sverige, enligt EU-domstolen, måste ändra lagstiftningen kring antroposofiska läkemedel, en typ av alternativmedicin. Domstolen kräver klara besked – antingen måste alla dispenser och undantag slopas och preparaten totalförbjudas – eller också måste de omfattas av svensk lag.
Trygghet i en klocka
BellPal är klockan med ett mobilt trygghetslarm som automatiskt meddelar nära och kära om användaren ramlar eller något oplanerat händer. Svensk innovation förpackad i en helt vanlig klocka.
– Vi har för avsikt att följa EU:s lagstiftning och ta fram ett sätt att inkludera även antroposofiska läkemedel i vår svenska lagstiftning, klargjorde Wikströms pressekreterare Helena Paues till SvD.
Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet, är långt ifrån nöjd med beskedet. Han medger att Sverige idag har en restriktiv läkemedelslagstiftning.
– Och så måste det vara, men det unika med Sverige är också att riksdagen kan göra undantag för vissa preparat som inte testats vetenskapligt. Det är naturligtvis en bisarr modell och i stället för att täppa till den möjligheten verkar man nu gå åt andra hållet och urholkar läkemedelsbegreppet fullständigt. Man släpper kravet på att läkemedlet ska ha en påvisad effekt på det som det används för. Tydligen ska det räcka med att medlet inte är skadligt, säger Dan Larhammar till tidningen.
Även Gunnar Eckerdal, överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, är kritisk.
– Står det på burken ”godkänt av Läkemedelsverket” får den ackreditering. Men egentligen borde det stå ”denna medicin har ingen effekt mot cancer men har en placebo-effekt”, säger han till Dagens Medicin.
Förtydligande: I en senare intervju med Dagens Medicin säger sjukvårdsministerns pressekreterare följande: "Jag vill bara betona att det som sjukvårdsministern är positiv till är att vi flyttar oss från det som gäller nu. Den svenska regeringen har i över 20 års tid gett de här preparaten årliga specialtillstånd, det är inte en hållbar lösning."
-
Rekordvärmen slår hårt mot personer med dysfagi
Hos de som är friska och och får i sig vätska gör den rådande sommarvärmen ingen skada. Men vissa grupper är mer känsliga för höga temperaturer och läkare går ut och varnar om vätskebrist. Personer med sväljsvårigheter, dysfagi, är i farozonen.
-
Vår rapportering från Almedalsveckan
Netdoktor är självklart på plats under Almedalsveckan 2018. Följ vår direktrapportering från Visby här nedan och ta del av seminarier och debatter som berör hälso- och sjukvården.
-
Få ut mer av ditt läkarbesök – här är förberedande tipsen
Allt för ofta känner man sig snopen efter ett läkarbesök. Doktorn räcker fram handen för att tacka för sig och besökstiden är över. Själv har du knappt hunnit berätta hur du mår. Och först när du stänger dörren bakom dig kommer du på den där viktiga frågan som du självklart glömde eller kanske inte vågade ställa. Ett sätt att få ut mer av sitt läkarbesök är att förbereda sig ordentligt. Här är några tips kring hur du gör det.
4 Kommentarer -
Netdoktor i Almedalen
Netdoktor rapporterar från Almedalen. Här kommer ni att hitta all Netdoktors bevakning från Visby och Almedalsveckan.
-
Netdoktor rapporterar från Almedalen
Netdoktor åker till Almedalen för att rapportera om allt som rör hälsa och medicin. Här kommer du att hitta alla våra artiklar från Visby.
2 Kommentarer
-
Så kan patienten bli en del av vårdteamet
Patientcentrerad vård. Ökat patientinflytande. Patientmaktslag. Patientmakt och patienträttigheter. Listan över de fina begreppen som sätter patienten i fokus i vårdresan kan göras lång. Patientföreträdare har i flera år varit rörande överens: ska vi uppnå patientcentrerad vård så måste patienten släppas in.
-
Hur mycket ska livsförlängande behandling få kosta?
Spridd tarmcancer är nästan alltid en dödlig sjukdom, men med bättre behandlingar kan patienter numera leva i många år med sjukdomen. Men behandlingarna är dyra och vården ställs allt oftare inför frågan hur mycket behandlingar som förlänger livet men inte botar ska få ...
-
Patientlagen okänd för åtta av tio
Åtta av tio svenskar känner inte till den nya patientlagen och har inte heller fått någon information om sina rättigheter, visar en ny undersökning gjord av Netdoktor. När Netdoktor sonderade terrängen i Almedalen visade sig kunskaperna vara skrala även där.
3 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Inte fel att godkänna läkemedlen men de måste ha påvisbar effekt för att få säljas i Sverige och vara kontrollerade av läkemedelsverket. Då kan vi kanske få bort allt som säljs till miljardbelopp idag utan någon effekt alls!
Har du fått avslag av många banker? Behöver du finansiering för att konsolidera dina skulder? Har ni några planer?
Jag är här för att hjälpa dig, att hitta en lösning på dina problem. Behöver du finansiering för att hjälpa ditt företag att komma tillbaka på rätt spår? Så jag erbjuder lån till människor som är intresserade av (€ 5000 och € 20.500.000) vid låg ränta på 1,5% till 2% under perioden som du vill utan insättning .För mer ytterligare information försöker nå mig via e-post: catherine.bonz@yahoo.com
Hur kan det vara förskräckligt? Jag har fått mitt liv tillbaka tack vare alternativ medicin. Den vanliga hemska sjukvården bara ignorerar mina problem.
Inga har kommenterat på denna sida ännu