Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kolloidalt silver får inte säljas med påståenden om hälsoeffekt

Det kontroversiella medlet kolloidalt silver får inte längre säljas med hälsopåståenden, har Läkemedelsverket beslutat. Silvret har påståtts kunna bota allt från cancer och malaria till borrelia och ms, något som Läkemedelsverket menar leder till en risk att sjuka köper kolloidalt silver istället för att vända sig till sjukvården.
Annons

Ett bolag som säljer kolloidalt silver får inte längre göra reklam för sin produkt genom att säga att den har läkemedelseffekt. Företaget har tidigare påstått att kolloidalt silver kan förebygga och behandla såväl cancer, malaria, reumatism, bältros, kol, twar, borrelia, ms, psoriasis, kräksjuka och reumatisk värk med flera.

I ett pressmeddelande skriver Läkemedelsverket att påståendet om att kolloidalt silver kan bota sjukdomar riskerar att locka patienter att köpa silvret – istället för att vända sig till sjukvården och få vetenskaplig behandling. Därmed innebär sådan reklam en hälsorisk, anser Läkemedelsverket. För att få sälja produkter under påstående om att de kan bota eller minska sjukdomssymtom krävs utredningar om effekt och säkerhet, något som inte finns i fallet med kolloidalt silver.

Annons
Annons

"Kolloidalt silver dödar goda mag- och tarmbakterier"

När Helsingborgs Dagblad granskade silverpreparaten förra året uttryckte forskaren Fredrik Johansson vid Lunds universitet kritik kring produkterna. Han har själv studerat kolloidalt silver och sa att det är oansvarigt att påstå att silvret har effekt på sjukdomar när inga godtagbara medicinska studier pekar i den riktningen.

– Och det är tydligt att våra mänskliga celler påverkas negativt av silvernanopartiklar och silverjoner. Tidigare forskning visar dessutom att silvret dödar mag- och tarmbakterier som kroppen är beroende av, sa han till tidningen. 

Om myndighetens beslut inte efterföljs riskerar företaget vite.  

Vad anser du om Läkemedelsverkets beslut? Kommentera gärna nedan. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-06-10 18:38 (9 år sen)

    Oerhört lamt beslut! Eftersom det också är risk för antibiotikaresistens så borde det förbjudas helt och hållet. "2000-talets vetenskap" försvarar kraftfullt det kollodiala silvret och människor verkar ha väldigt lätt att ta detta till sig. Förtalet av seriös forskning och och den svenska sjukvården är också utbrett på nätet och bidrar till att stärka kvacksalveriet. Ett totalt förbud vore det enda som kunde hindra fortsatt spridning.

  • Avatar 2015-06-10 15:44 (9 år sen)

    Att man inte ska påstå att silvret botar en massa sjukdomar utan att ha forskningsresultat som stöder det är helt rätt, men däremot tror jag inte att tusentals människor som blivit botade/bättre från diverse infektioner kan ha helt fel.
    Låt nu t.ex. borreliapatienter välja att ta silver då alternativet är att ligga sjuk och vänta på att svenska sjukvården erkänner att alla inte blir botade av en två veckors antibiotikakur.

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-10 12:59 (9 år sen)

    Utmärkt förslag! Bannlys kvackarna. Silver är dessutom "släkt" med kvicksilver. Giftigt...


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons