Kolloidalt silver får inte säljas med påståenden om hälsoeffekt

Det kontroversiella medlet kolloidalt silver får inte längre säljas med hälsopåståenden, har Läkemedelsverket beslutat. Silvret har påståtts kunna bota allt från cancer och malaria till borrelia och ms, något som Läkemedelsverket menar leder till en risk att sjuka köper kolloidalt silver istället för att vända sig till sjukvården.

Publicerad den: 2015-06-10
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Ett bolag som säljer kolloidalt silver får inte längre göra reklam för sin produkt genom att säga att den har läkemedelseffekt. Företaget har tidigare påstått att kolloidalt silver kan förebygga och behandla såväl cancer, malaria, reumatism, bältros, kol, twar, borrelia, ms, psoriasis, kräksjuka och reumatisk värk med flera.

I ett pressmeddelande skriver Läkemedelsverket att påståendet om att kolloidalt silver kan bota sjukdomar riskerar att locka patienter att köpa silvret – istället för att vända sig till sjukvården och få vetenskaplig behandling. Därmed innebär sådan reklam en hälsorisk, anser Läkemedelsverket. För att få sälja produkter under påstående om att de kan bota eller minska sjukdomssymtom krävs utredningar om effekt och säkerhet, något som inte finns i fallet med kolloidalt silver.

Annons
Annons

"Kolloidalt silver dödar goda mag- och tarmbakterier"

När Helsingborgs Dagblad granskade silverpreparaten förra året uttryckte forskaren Fredrik Johansson vid Lunds universitet kritik kring produkterna. Han har själv studerat kolloidalt silver och sa att det är oansvarigt att påstå att silvret har effekt på sjukdomar när inga godtagbara medicinska studier pekar i den riktningen.

– Och det är tydligt att våra mänskliga celler påverkas negativt av silvernanopartiklar och silverjoner. Tidigare forskning visar dessutom att silvret dödar mag- och tarmbakterier som kroppen är beroende av, sa han till tidningen. 

Om myndighetens beslut inte efterföljs riskerar företaget vite.  

Annons
Annons

Vad anser du om Läkemedelsverkets beslut? Kommentera gärna nedan. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2015-06-21 19:35 (5 år sen)

  Jag har inte sagt att vi som skattebetalare ska stå för fiolerna. Och jag vidhåller att för att marknadsföras som läkemedel bör man ha vetenskapligt hållbara resultat. Det jag opponerar mig emot är tonen närmast i kommentarerna som talar för totalförbud och kvacksalveri, och ett förmyndarskap där allt som inte är vetenskapligt bevisat (läs: gynnar läkemedelsföretagen) ska förbjudas.

 • Avatar Uffe 2015-06-21 19:24 (5 år sen)

  Söndagsbarn: Då verkar det som vi tycker detsamma. Ska något säljas som läkemedel så ska man vetenskapligt kunna visa att det är ett läkemedel och att det har de effekter man påstår.

  Det är det allt handlar om. Punkt.

 • Avatar 2015-06-21 21:29 (5 år sen)

  Eftersom det finns människor som slår mynt av människors godtrogenhet behövs det att myndigheter granskar det som är kvacksalveri ( läs definitionen i SAOL) och faktiskt skadligt vilket nu seriösa forskare börjar titta på. Det finns ingen som helst dokumentation på kollodialt silver, det är ju det som krävs för att man skall få använda det som läkemedel. Att fru Persson i Tyringe tycker sig ha blivit botad kan knappast räknas som förtroendegivande. Läs en bipacksedel till någon medicin och fundera lite över vad som ligger bakom. Dessutom är det inte särskilt troligt att KS skulle bota alla de sjukdomar som utlovas.


Annons
Annons
Annons