Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Klyftorna inom vården ökar

Det ökade antalet asylsökande påverkar hälso- och sjukvården och det finns skillnader både inom och mellan landstingen, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-09

Annons

Närmare 163 000 människor sökte asyl i Sverige i fjol. I en färsk delrapport konstaterar Socialstyrelsen att hälso- och sjukvården har påverkats genom asylsökandes vårdbehov, och då speciellt primärvård, tandvård och psykiatri. Även akutsjukvården, barnhälsovården, mödravården tillhör de verksamheter som varit och är mest påverkade. Det skriver Läkartidningen i en artikel.

Vidare visar rapporten att belastningen mellan landstingen är ojämn. I rapporten framgår att resursbrister inom vården, tolkbrist och språksvårigheter dock har försvårat situationen.

– Bristen på tolkar har förvärrats och utgör en viktig orsak till att landstingen har svårt att genomföra hälsoundersökningar. För de asylsökande riskerar patientsäkerheten att påverkas om diagnoser fördröjs, blir felaktiga eller uteblir. Det kan i sin tur leda till felaktig behandling, säger utredaren Susanna Dellans.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.