Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kluvet kring patientjournaler på nätet

Idag är det bara i Uppsala läns landsting som patienter kan logga in och läsa sin journal på nätet. Men om fem år ska alla i Sverige kunna göra det.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-11-18

Annons

Idag är det bara i Uppsala läns landsting som patienter kan logga in och läsa sin journal på nätet. Men om fem år ska alla i Sverige kunna göra det.

I Uppsala har man under året som gått sett att patientintresset är stort och att många fler läser sin journal på nätet.

Men det intresset delas inte av läkare i Uppsala läns landsting. Där är en stor majoritet så här långt tydligt mot införandet av journaler på nätet.

Annons
Annons

Vitsen med att ha sin journal på nätet är att patienten på enklaste vis ska kunna läa vårdinformation om sig själva och bli mer delaktiga. Men de 320 läkare, av 400, i Uppland tycker inte att det är bra för att de ser farhågor som ökad arbetsbelastning, ökad risk för hot och våld från missnöjda patienter men också farhågor för patienternas räkning.

– Det finns en risk att patienterna kommer att fara illa genom att läsa saker i journalerna som är felaktigt… det finns risk att patienter fattar beslut kring sin hälsa genom att läsa, som påverkar hur dom mår, därför att dom misstolkar saker. Läkarna upplever att det finns ingen nytta med det här. Någon läkare har sagt "Kan någon förklara vilket problem man försöker lösa via att föra in journal på nätet?", säger Åsa Cajander, projektkoordinat för DOME-projektet

I Sveriges Radios Vetandets Värld intervjuas Åsa Cajander om införandet av patientjournaler på nätet.

Vill få möjligheten att läsa din journal på nätet? I så fall, varför? Kommentera direkt under artikeln 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-06-17 18:49 (8 år sen)

    Jag vill ha kontroll på min situation. Jag har erfarenheter av både felaktiva recept och bortglömda prover. Nästan omöjligt att nå sjukhuset per telefon. Måste själv bevaka tid för återbesök.6

  • Avatar 2014-03-27 10:22 (10 år sen)

    Det är klart att i vissa fall kan det väl vara känsligt att någon annan kan ta del av min läkarjournal om jag har någon känslig eller kanske skamlig sjukdom som jag inte vill att någon utomstående person skulle få kännedom om. Då behöver jag ju inte begära journalen via nätet utan kan besöka sjukvården och få journalhandlingarna i handen. Eller via posten, men då finns ju risken att någon som är intresserad av min sjukdomsbild kunna plundra min brevlåda som står vid min infart till min fastighet.
    Jag tycker att det är viktigt att jag lätt skall kunna ta del av vad som står i min journal. Jag har kunnat konstatera två allvarliga fel i min journal. Där står följande. Att jag vårdas för 1) collum fraktur. 2) Lindrig aortastenos. Båda dessa diagnoser är felaktiga. Jag är t.ex. aldrig opererad för fraktur på lårbenshalsen. Någon uppföljning av aortastenosen har inte skett. Om orsaken till mitt höga blodtryck är aortastenos. Det är ju aldrig konstaterat

  • Avatar Tidigare användare 2014-03-26 20:44 (10 år sen)

    När man vill ha sin journalkopia tar de 69 kr för att de skickar den rekommenderat. Om min journal finns tigänglig behöver jag bara en skrivare, bara en sån sak! Vi är väl alla vuxna människor här och att vilja hålla våra egna journaler ifrån oss är verkligen att dumförklarad oss patienter. Dessutom görs en massa fel, jag har råkar ut för både allvarliga och mindre allvarliga, de korrigeras inte om man inte har en aning om vad som står i dem.dags för oss patienter att ta tillbaka kontrollen om vad som skrivs om oss!

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-24 02:29 (10 år sen)

    ge tillgång till boken Medicinsk Terminologi
    såkan dom slå upp det dom inte förstår

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-24 02:49 (10 år sen)

    ge tillgång till boken Medicinsk Terminologi
    såkan dom slå upp det dom inte förstår

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-23 12:01 (10 år sen)

    Självklart att man ska kunna läsa sin journal på nätet! Skandal att undanta patienter hos psykiatrin. Än en gång diskrimmeneras denna grupp när man utgår från att de inte kan hantera att få kontroll över sin vård och behandling!

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-22 23:40 (10 år sen)

    Jag är som patient tvivlande till nyttan av detta: Visserligen kan det vara bekvämt, men vi får inte vara så bekväma att vi offrar integriteten för detta. Jag vill DEFINITIVT inte att någon annan kan hacka sig in och läs min journal. Dessutom vill jag få min diagnos via en levande människa och inte via nätet.

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-22 13:33 (10 år sen)

    Jag kom in med ambulans för misstänkt stroke eller liknande. När läkaren äntligen dök upp så hade han lusläst min journal och var väldigt intresserad av mitt senaste gynekolog-besök!
    Det är verkligen inte ok att läkarna ska kunna läsa kors o tvärs i journalerna, heller.

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-22 13:03 (10 år sen)

    Oron för journal på nätet javisst, folk vissa av oss vill hitta något av betydelse kan va utpressning , religiöst , makt , ( utpressning ) .
    Sen finns dom som bara tycker det är kul att hacka osv....
    Sen har vi problem nr 2 läkarna själva vad de skriver in jag fick 20 citodon utskrivet. skulle säga till när de var slut 5 veckor senare frågar jag , jag får då i min journal att jag ätit 8 om dan och är missbruks tendenser.
    Hur funkar matten ? vägrade och ta bort för det va krångligt. okej några månader innan hade jag ätit 100 på 30 dar. blir fortfarande ej 8 . sen efter bilolycka blir i diskussion plötsligt missbruksperiod p.g.a smärtstillande vad ska man då visa leg för för inget fel ska komma in. Kollegor som dom är backar upp varandra så ensam har du ingen chans . Vet aldrig när du får en läk som blir förbannad för du rättar till något själv , de är inte bara dom som läst utbildning finns även dom som läst hur man framställer läkemedel. Ej omtyckt. Som sagt det finns en viist antal som beter sig illa fast det värsta är kollegorna backar upp.

  • Avatar Tidigare användare 2014-02-21 22:54 (10 år sen)

    Att läsa min journal på nätet skulle hjälpa mig mycket med förståelse för min diagnos och för min sjukdom.
    Vid läkarbesök som ofta medför stress samt är korta besök är det svårt att framföra sina frågor och funderingar. Att läsa sin journal under lugna förhållanden på internet, skulle underlätta mycket.
    Tyvärr tror jag det är vanligt förekommande att läkare ej vill att deras diagnos skall bli ifrågasatt av patienten. Men det tänkande tillhör väl nu en passerad tidsålder. eller?
    Ulf


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons