Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Klimatfokus när din läkare skriver ut recept

Nu ska läkaren inte bara upplysa patienten om det läkemedel som förskrivs. Läkaren ska även tala om hur det påverkar miljön och klimatet. Hur då? Det har Läkarförbundet svaret på.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-02-05
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Läkare är engagerade i miljöfrågan och därför är det viktigt att dra vårt strå till stacken. Informationsskriften är bara början, säger Karin Båtelson, ordförande i Rådet för läkemedel, it och medicinteknik på Läkarförbundet, till Läkemedelsvärlden.

Tillsammans med föreningen Läkare för miljön har Läkarförbundet tagit initiativ till den digitala broschyr som ska göra läkare mer miljö- och klimatmedvetna i sin förskrivning av läkemedel. Det handlar bland annat om vilka läkemedelsgrupper som miljömässigt är mest problematiska och hur man som läkare kan resonera för att minska miljö- och klimatpåverkan.

Dessa läkemedel har negativ miljöpåverkan

Östrogenpreparat, som finns i p-piller med gestagen, är exempel på läkemedel som är problematiska. I broschyren föreslås därför att diskutera andra preventivmedel, som exempelvis spiral, med patienten.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Annons
Annons

Förutom råd kring förskrivning uppmanas läkare även att alltid göra en läkemedelsgenomgång med patienten, speciellt i de fall där patienten har många läkemedel. På så sätt skulle man kunna identifiera eventuella läkemedel med liten medicinsk effekt men även minska risken för interaktioner med andra läkemedel. Kanske tar patienten något eller några läkemedel som inte är nödvändiga.

Läkare bör inte heller skriva ut mer läkemedel än vad som går åt. När ett nytt läkemedel skrivs ut bör bör patienten alltid börja med en provförpackning, om möjligt. Överblivna läkemedel ska patienterna bli påminda om att lämna in på ett apotek, där de kan destrueras på ett korrekt sätt.

Broschyren skickas nu ut till Läkarförbundets drygt 50 000 medlemmar. Nästa steg är att ta fram en broschyr för patienterna, enligt artikeln i Läkemedelsvärlden.

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - https://www.lakemedelsvarlden.se/sa-ska-forskrivare-bli-kunnigare-om-lakemedel-och-miljo/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons