Klimatet ett allvarligt hot mot globala hälsan
Enligt Världshälsoorganisationen WHO utgör klimatförändringar det allra största hotet mot vår hälsa – något som är svårt för många att inse. Den stora utmaningen är därför att få både individer och beslutsfattare att inse de hälsovinster som kommer om samhället exempelvis blir fossilfritt.
Effekterna av den globala uppvärmningen beräknas som det ser ut nu att ge 250 000 fler dödsfall per år mellan 2013 och 2050, det på grund av klimatrelaterade sjukdomar som beror på värmeböljor, torka, översvämningar och stormar. Det skriver Sofia Lindegren, läkare och ledamot i Läkarförbundets arbetsgrupp för klimat och hälsa i hennes bidrag till antologin 12 vägar till global hälsa.
Få artrosbehandling direkt i en app
Träna bort ledvärk i höfter och knän med ett anpassat program. Med appen gör du 2 övningar om dagen och har kontinuerlig kontakt med en fysioterapeut.
Varmare temperaturer och luftföroreningar på grund av torrare luft innebär en ökad belastning av hjärta och lungor, men kan också leda till sänkt arbetsförmåga vilket i sin tur påverkar människors försörjningsförmåga.
Bakterier och virus fler i värmen
Ytterligare effekter av ett varmare klimat är att bakterier, virus och andra smittämnen ökar i värme och att nya sjukdomar kommer att spridas i Europa.
Förlust av mark och minskad tillgång till vatten kommer att leda till en minskad matproduktion med tre–fyra procent, enligt Sofia Lindegren. Detta kommer att leda till konflikter och ökade flyktingströmmar, men också till sämre kosthållning och undernäring. Enligt UNHCR beräknas upp emot en miljard människor vara klimatflyktingar år 2050 på grund av brist på mat, vatten och förlust av land.
Bland de klimatmål som FN:s medlemsländer kom överens om i Paris 2015 krävs omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringen för att uppnå målen om god hälsa för alla, skriver Sofia Lindegren.
- Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2017/06/Lakarforbundet-Klimatet-ett-allvarligt-hot-mot-den-globala-halsan/
Källor
-
Fler patientrepresentanter behövs i Almedalen
– Det är alldeles för många seminarier som handlar om patientperspektivet men som inte har med någon patient. Det är minst sagt pinsamt, säger Lotta Håkansson, ordförande för Reumatikerförbundet. Tillsammans med många andra patientföreträdare vill hon se betydligt fler ...
-
Fast primärvårdsläkare prioriterat - men hur ska det gå till?
ALMEDALEN: Mycket verkar tala för att man i framtiden kommer införa fast läkarekontakt i primärvården. Frågan är dock hur man ska göra det så smärtfritt som möjligt för alla parter. Det var ett ämne som diskuterades under Svenska Distriktsläkarföreningens seminarium i A...
2 Kommentarer
-
I Almedalen kommer patienten vara i fokus - på riktigt!
Ofta pratas det OM patienterna och inte MED patienterna i hälso- och sjukvårdsdebatten. Förra året i Almedalen saknades patienter i två av tre seminarier där patientens roll lyftes och diskuterades. Det vill vi på Netdoktor ändra på!
-
Rekordvärmen slår hårt mot personer med dysfagi
Hos de som är friska och och får i sig vätska gör den rådande sommarvärmen ingen skada. Men vissa grupper är mer känsliga för höga temperaturer och läkare går ut och varnar om vätskebrist. Personer med sväljsvårigheter, dysfagi, är i farozonen.
-
Så kan patienten bli en del av vårdteamet
Patientcentrerad vård. Ökat patientinflytande. Patientmaktslag. Patientmakt och patienträttigheter. Listan över de fina begreppen som sätter patienten i fokus i vårdresan kan göras lång. Patientföreträdare har i flera år varit rörande överens: ska vi uppnå patientcentrerad vård så måste patienten släppas in.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu