Klimatet ett allvarligt hot mot globala hälsan

Enligt Världshälsoorganisationen WHO utgör klimatförändringar det allra största hotet mot vår hälsa – något som är svårt för många att inse. Den stora utmaningen är därför att få både individer och beslutsfattare att inse de hälsovinster som kommer om samhället exempelvis blir fossilfritt. 


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-28
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Effekterna av den globala uppvärmningen beräknas som det ser ut nu att ge 250 000 fler dödsfall per år mellan 2013 och 2050, det på grund av klimatrelaterade sjukdomar som beror på värmeböljor, torka, översvämningar och stormar. Det skriver Sofia Lindegren, läkare och ledamot i Läkarförbundets arbetsgrupp för klimat och hälsa i hennes bidrag till antologin 12 vägar till global hälsa.

Varmare temperaturer och luftföroreningar på grund av torrare luft innebär en ökad belastning av hjärta och lungor, men kan också leda till sänkt arbetsförmåga vilket i sin tur påverkar människors försörjningsförmåga.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Bakterier och virus fler i värmen 

Ytterligare effekter av ett varmare klimat är att bakterier, virus och andra smittämnen ökar i värme och att nya sjukdomar kommer att spridas i Europa.

Annons
Annons

Förlust av mark och minskad tillgång till vatten kommer att leda till en minskad matproduktion med tre–fyra procent, enligt Sofia Lindegren. Detta kommer att leda till konflikter och ökade flyktingströmmar, men också till sämre kosthållning och undernäring. Enligt UNHCR beräknas upp emot en miljard människor vara klimatflyktingar år 2050 på grund av brist på mat, vatten och förlust av land.

Bland de klimatmål som FN:s medlemsländer kom överens om i Paris 2015 krävs omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringen för att uppnå målen om god hälsa för alla, skriver Sofia Lindegren.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2017/06/Lakarforbundet-Klimatet-ett-allvarligt-hot-mot-den-globala-halsan/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu