Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

KBT kan hjälpa mot trötthetssyndrom


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-02-18

Annons

Det är en kontroversiell fråga, vad som faktiskt är bäst mot kroniskt trötthetssyndrom, men nu pekar en ny studie, som är publicerad i The Lancet, på att KBT och träning ger bättre resultat än vila och självhjälpsstrategier, skriver Dagens Medicin.

Tidigare har mindre studier pekat åt samma håll och dessa har stött på kritik från bland annat svenska patientorganisationer som menar på att KBT och träning kan förvärra symtomen. Den metod som patientorganisationerna för fram är så kallad pacing, där patienterna lär sig ransonera sin begränsade energi och varva lättare aktiviteter med vila.

Annons
Annons

De patienter som fick behandlingsmetoden KBT och träning fick efter ett års uppföljning bättre fysisk funktion och minskad trötthet, jämfört med dem som slumpats till pacing. I studien beskrivs effekten av KBT och gradvis ökad träning som måttlig.

Carl-Gerhard Gottfries är överläkare vid Gottfries Clinic i Mölndal, en specialistmottagning för patienter med fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom anser att resultaten är intressanta.

– Uppenbarligen finns det någonting i KBT och gradvis ökad utökad träning som är bra för patienterna. KBT hjälper patienterna att i mindre utsträckning känna sig begränsade av sjukdomen och träningen kan förbättra patienternas fysiska status, säger Carl-Gerhard Gottfries till Dagens Medicin.

– Det är dock viktigt att framhålla att detta inte är en bot för patienterna utan bara hjälper dem att anpassa sig till sin sjukdom, så att de trots sjukdomen kan få bättre livskvalitet, säger han till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.