Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

”Kärlekshormonet” har en mörk sida

Annons

Det hormon i kroppen som kallas oxytocin brukar beskrivas som ett ”kärlekshormon” eller ett ”klapp- och kramhormon”, men nu får de positiva benämningarna kring hormonet sällskap av mer negativa ordalag. Oxytocin visar sig nämligen även vara ett hormon som verkar vid svartsjuka och skadeglädje. Forskarna bakom studien menar att det hela hänger ihop med sociala relationer. När relationerna är positiva blir man snäll, men när sammanhanget är negativt, orsakar oxytocin aggressivitet och avundsjuka.

Det är en grupp israeliska forskare som har utsatt försökspersoner med och utan oxytocin för uppenbara orättvisor i ett lotteri. Med oxytocin inhalerat blev förlorarna arga och avundsjuka medan vinnarna&nbspvisade uppenbar skadeglädje. Tidigare forskning har visat på möjligheten att använda hormonet oxytocin som en ”snäll-kur” för en rad känslorubbningar. Men med dessa studieresultat inser man att de oönskade effekterna måste studeras först.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons