Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kalla dagar kan kosta liv

Annons

Det kalla väder som drabbat landet senaste tiden har med stor sannolikhet lett till att antalet dödsfall har ökat, jämfört med vinterdagar med normala temperaturer, visar ny forskning. Det är Joacim Rocklöv, forskare i miljömedicin vid Umeå Universitet, som i sin doktorsavhandling visar att dödligheten ökar med 0,7 procent för varje grad som temperaturen sjunker. I sin avhandling tittar Joacim Rocklöv både på hur värme och hur kyla påverkar dödligheten i Sverige, och det visar sig alltså att kyla faktiskt är precis lika farligt som värme – om inte farligare.
– När det gäller värme så ser man att effekterna korrelerar mot antalet dagar som är extremvarma. Men för kyla så kan det slå till ganska rejält utan att vara så extremt ihållande, det räcker egentligen om det blir kallt ett par dagar, säger Joacim Rocklöv till Vetenskapsradion.

Den ökade dödligheten i samband med kyla slår däremot inte jämnt över alla olika åldrar och grupper. Allra tydligast är nämligen sambandet mellan kyla och ökad dödlighet för personer över 45 år, av den enkla anledningen att det är i den åldern som hjärtat kan börja säga ifrån. Enligt Joacim Rocklöv är det just hjärt- och kärlrelaterade problem som är den allra största riskfaktorn i kallare väder.
– Det beror ju på att temperaturen påverkar blodtrycket, den påverkar hur trögt blodet flyter, och den gör att din hjärtrytm går upp. Allt detta gör att det blir en större belastning på hjärtat, säger Joacim Rocklöv.

Annons
Annons

Prognosen om hur kylan påverkar dödligheten baseras på tidigare statistik, och det som nu återstår är att i efterhand mäta om prognosen stämmer.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons