Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kaffe kan förhindra misstag

Annons

Koffein kan hjälpa vårdanställda som jobbar natt att undvika misstag, visar en ny forskningsgenomgång. Det är ansedda Cochrane-institutet som har gått igenom 13 tidigare studier om yrkesverksamma som jobbar skift. Deltagarna har fått koffein i form av kaffe, tabletter, energidrycker eller tillsatser i maten. Därefter har de testats i simulerade jobbsituationer eller med olika former av kognitiva prov. Och det som framkommer i studien är att de personer som fått koffein generellt sett klarade sig bättre än andra som fått placebo eller tagit korta tupplurer.

Slutsatsen som Cochrane-institutet drar är att koffeinets uppiggande effekt kan ha stor betydelse för att vårdanställda och andra som jobbar natt ska undvika misstag. Men eftersom de flesta försöken gjorts på personer som är mellan 20 och 30 år gamla, efterlyser institutet mer forskning om hur koffein påverkar äldre och om det finns andra sätt att minska antalet misstag som är lika effektiva.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.