Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Julbelysning gör oss mindre effektiva på jobbet

Ineffektiv på jobbet? Det kan vara den mysiga belysningen från julstjärnor och ljusstakar. Per Nylén, avdelningsdirektör och docent på Arbetsmiljöverket menar att dämpad julbelysning gör oss ineffektiva på jobbet. Det som gäller är klart och kallt ljus.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-12-06

Annons

– På morgonen och dagen ska man ha mycket ljus så man sänker sömnhormonet melatonin. Det sjunker faktiskt mest med de blå våglängderna, så dagsljus är överlägset allt artificiellt ljus vad det gäller att hålla oss vakna, pigga och produktiva. Dagsljus på arbetsplatsen är viktigt, säger Per Nylén.

Tror du att julbelysning gör dig ineffektiv på jobbet?

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-12-6 17:00 (10 år sen)

    Kvaliten på ljuset är mycket viktigt. Jag har som skyddsing. för ca 25 år sedan dämpat belysningen i en stor montagehall från 1200 lux blåvit kall allmänbelysning överallt till varmvitt dämpad allmänbelysning och platsbelysning ca 1000 lux. Huvudvärk hos personalen visade sig i enkäter minska från vad jag minns 40% till hälften efter åtgärden. Personalen upplevde före åtgärd att de fick ont i huvudet genast de kom in i lokalen på morgonen. En uttalade sig "tänk vad skönt det var den gången proppen gick".

  • Avatar Tidigare användare 2013-12-6 14:43 (10 år sen)

    Jo det kan jag tänkta mig. Är själv beroende av ljus för att klara vinern bra. Föredrar full belysning på jobbet! Man är väl där för att jobba? Mysa kan man göra hemma på morgonen och när man kommer hem. Om det är mysigt i FIKAHÖRNAN på jobbet tror jag faktiskt att det gör oss effektivare!

  • Avatar Tidigare användare 2013-12-6 12:33 (10 år sen)

    Suck. Effektivitet är det enda viktiga tydligen. Inte att vi är människor som behöver följa en årstidsrytm... Kortare tid med dagsljus, kräver lugnare rytm.

  • Avatar Tidigare användare 2013-12-6 11:33 (10 år sen)

    Hej, jo jag bor i Spanien och har far man alltid heparinsprutor nar man har gipsat sig. Jag bor ett ben i foten forra sommaren och fick sprutorna da!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons