Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

"Jämlik sjukvård kräver statlig styrning"

Landstingens och regionernas ansvar för sjukvården bör föras över på staten, skriver Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren på SvD Brännpunkt idag.
Annons

Socialminister Göran Hägglund gick tidigare ut med ett förslag om att förändra sjukvårdens huvudmannaskap och nu välkomnar Läkarförbundet förslaget. Enligt förbundets ordförande Heidi Stensmyren har den svenska sjukvården hög kvalitet, den är jämförelsevis jämlikt fördelad och ges efter behov. För att behålla den positionen är det nödvändigt att föra över ansvaret på staten, menar hon i debattartikeln i Svenska Dagbladet.

Behovet av att föra över det finansiella ansvaret till staten drivs enligt Läkarförbundet av utvecklingen av nya läkemedel och behandlingsmetoder, dyr medicintekniskt utrustning och för att klara försörjningen av kompetent personal.

”Många av våra landsting är helt enkelt för små för att klara de tunga investeringar som är nödvändiga för att kunna bedriva sjukvård på ett rationellt, patientsäkert och jämlikt sätt. Denna utveckling är ytterst allvarlig," skriver Heidi Stensmyren.

Annons
Annons

Håller du med? Ska landstingens ansvar för sjukvården avvecklas? Kommentera artiklen direkt här nedan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-08-26 21:36 (10 år sen)

    Håller fullständigt med. Chansen att staten har råd att ge högre löner till andra än läkarkåren. Ett annat sätt att spara pengar är att schemalägga läkare på samma sätt som övrig personal inom vården. Detta är uppe till diskussion i olika landsting/regioner men läkarfacket protesterar alltid högljutt. De vill åka till Norge eller till norra Sverige för att tjäna stora pengar som stafettläkare under jourkompen. Om schema införs gör det att behovet av hyrläkare minskar drastiskt.

  • Avatar Tidigare användare 2014-08-26 08:36 (10 år sen)

    I denna fråga delar jag Göran Hägglunds uppfattning om att sjukvårdens huvudmannaskap bör överföras till staten !
    I den nu aktuella debatten har argumenten för en sådan förändring klart redovisats av Hägglund m fl debattörer. Hoppas att det kommande valresultatet inte kommer att innebära någon annan uppfattning vad gäller denna ytterst viktiga fråga !

  • Avatar 2014-08-26 07:17 (10 år sen)

    Håller fullständigt med, har en dotter med den relativt ovanliga sjukdomen trigeminusneuroalgi. Och så enormt ovanlig är den inte. Det är en hel del i vårt avlånga land som lider mycket av den. Vården fungerar oftast inte överhuvudtaget för dessa patienter. I Sverige är det bara några få Neurologer som kan något om sjukdomen, men det är omöjligt för flertalet att få träffa dessa, då landstingen inte vill betala detta. Nu måste staten ta över så att alla kan få vård där den finns oavsett var man bor, och var läkaren befinner sig.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.