Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ingen ny smittskyddsmyndighet föreslås

Annons

Regeringen förslår ingen ny smittskyddsmyndighet, utan Socialstyrelsen behåller greppet om smitt skyddsfrågorna. Det var i juni ifjol som utredaren Carl-Anders Ifvarsson uppmärksammade en rad problem med dagens smittskyddsarbete med två ansvariga myndigheter – Socialstyrelsen och Smittskyddsinstitutet. Det som bland annat nämndes i utredningen var ineffektivitet och dubbelarbete, och som en följd av detta föreslog Carl-Anders Ifvarsson att en helt ny myndighet skulle bildas, med ett övergripande ansvar.

Samtidigt skulle Socialstyrelsen förlora sitt samordningsansvar och Smittskyddsinstitutet, i sin nuvarande form, skrotas. Enligt nyhetsbyrån TT kritiserade Socialstyrelsen förslaget och får nu gehör för sin kritik. Det nya förslaget innebär att Socialstyrelsen kommer att behålla ansvaret för den statliga styrningen av smittskyddsåtgärder inom hälso- och sjukvården. Men däremot kommer det att ske förändringar inom Smittskyddsinstitutet, då det ska ombildas. Dess främsta uppgifter kommer vara att ta fram kunskaps- och beslutsunderlag samt ansvara för den epidemiologiska övervakningen och för laborationer och nödvändig diagnostik.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.