Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Högst sjukfrånvaro hos vårdanställda

Kvinnor som arbetar som undersköterskor och vårdbiträden inom vård och omsorg har högst sjukfrånvaro. Dessutom ökar sjukfrånvaron i den gruppen.
Annons

Försäkringskassan har kommit med en ny rapport om sjukfrånvaron inom tio yrkesgrupper under de senaste tre åren.

I gruppen vård och omsorgspersonal var sjukfrånvaron högst med 164 sjukfall per tusen försäkrade år 2013. Här finns yrken som barnskötare, undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter, skötare och vårdare.

Yrkesgrupper som kräver längre utbildning, til exempel förskollärare och fritidspedagoger samt sjuksköterskor, har också hög sjukfrånvaro. Både rörelseorganens sjukdomar och psykiska sjukdomar är vanliga.

Annons
Annons

Även städare, byggnadsarbetare och yrkesförare tillhör de grupper som har högst sjukskrivningstal. För de grupperna är det vanligast med rörelseorganens sjukdomar.

Kvinnor är oftare sjukskrivna än män. Från 2010 till 2013 har antalet sjukfall ökat med drygt fem procent.

Tillhör du någon av grupperna som har mest sjukfrånvaro? Hur ofta är du sjuk? Kommentera artikeln direkt här nedan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-06-5 23:55 (10 år sen)

    Jag är nästan aldrig sjuk fast jag jobbar inom vården. Men kan förstå att många har skador i rygg och armar, det används inte hjälpmedel som finns och man tar dubbelbemanningar själv. Detta är inte acceptabelt.

  • Avatar 2014-06-3 11:07 (10 år sen)

    Inte konstigt alls att det är på det här viset. Vi har verkligen nått botten i sjukvården vad gäller hanteringen av sjukvårdspersonal. Vi som skall orka ta hand om andra människor i svåra situationer, har bland dem sämsta personalhanteringen. Vi får hela tiden höra, hur mycket vi kostar. Vi skall inte ersättas vid sjukfrånvaro, det kostar pengar. Vi skall utföra mer och mer uppgifter på mindre bemanning. Kommer man med egna ideer, kastas det bort, chefen vet alltid bäst i alla lägen. Men, vi ändå alltid hålla på med förbättringsarbeten. Mina flesta lediga dagar skall jag komma på någon en timmes utbildning, allt är obligatoriskt, löne grundande. Ja, sedan i slutändan får ja runt 500kr mer i lön/ månad och när skatten är dragen, så har jag ca200kr kvar av detta. Det är som ett hån i ansiktet. Utbildning i all ära, men när skall vi ha tid för patienten.
    Jag känner att dagens vårdsituation är fruktansvärt stressigt. Att bara vårda den sjuke är inte tillräckligt. Man skall vara en tusen konstnär på jobbet och aldrig har man gjort tillräckligt enligt chefen. Hon kan vräka ur sig vad som helst, hur som helst till sin personal och det är alltid vårat fel att det är för lite folk mm. Börja lyssna på oss på golvet istället. Anställ bra chefer som uppskattar sin personal istället för att trycka ner dem. Betala bra löner till oss som tar hand om patienten, istället för dem som sitter på kontoret. Den som är längst bort från patienten har bäst lön. Mer inflytande för sin arbetssituation, bättre arbetstider. Ja, det finns hur mycket som helst att göra, för att förbättra läget, för nu är det verkligen kört i botten. Inte undra på att sjukfrånvaron stiger för denna yrkeskategori.

  • Avatar Tidigare användare 2014-06-2 14:36 (10 år sen)

    Det är grupper med 0 inflytande på sina arbetsplatser.
    Detta bidrar till sämre hälsa.
    Mer och mer jobb och mindre inflytande.
    Större barngrupper på dagis, fler patienter och sämre villkor då sjuksköterskor tar över många arbetsuppgifter som upplevts som roligare.
    Kvar blir springflicka, städa sköljen, springa med prover, bädda sängar osv.
    Många mår dåligt och känner sig inte behövda och uppskattade. Alla pratar bara om sjuksköterskor i vården, men utan övriga grupper går det inte att bedriva vård.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.