Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Här fungerar vården bäst – och sämst

Generellt är svenskarnas förtroendet för hälso- och sjukvården stort. Det gäller främst förtroende för personalen och sjukhuset. Sämst betyg får vårdcentraler och vårdens styrning och ledning, visar en ny rapport från Myndigheten för vård- och omsorgsanalys (Vårdanalys).


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-08-20

Här fungerar vården bäst – och sämst
Annons

I rapporten har myndigheten sammanställt forskning samt gjort fördjupade analyser av befolkningens förtroende för sjukvården i Sverige.

– Vi ser att omkring 65 procent av befolkningen har ett stort förtroende för hälso- och sjukvården. Det är en tillgång som behöver värnas eftersom förtroendet påverkar vårdens effektivitet och patienters och medborgares sätt att agera i vården, till exempel benägenheten att söka vård och följa behandlingsråd, säger Isabelle Carnlöf, utredare, Vårdanalys, i ett pressmeddelande.

Det kan bli bättre

Särskilt stort förtroende har svenskarna för sjukvårdspersonalen och sjukhusen. Samtidigt är förtroendet för vårdcentralerna, hur sjukvårdssystemet fungerar och vårdens styrning och ledning desto svagare. Det finns även betydande skillnader mellan landstingen.

Annons
Annons

Vanliga orsaker till ett lågt förtroende är upplevelse av brister i tillgänglighet, kontinuitet och att inte bli tagen på allvar och att bli lyssnad på i vårdmötet.

– Svagheterna i förtroendet för vården behöver hanteras för att inte befolkningens förtroende ska minska på sikt. En del i det är att stärka tillgängligheten, personcentreringen och utveckla styrningen och ledningen. Regeringen och landstingen behöver också beakta förtroendet mer i utvecklingen av vården, säger Karin Nylén, vikarierande generaldirektör, Vårdanalys.

Annons
Annons

    Källor

  • Vårdanalys - https://www.vardanalys.se/press/pressmeddelanden/fortroendet-for-varden-ar-stort-men-har-svaga-lankar/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-08-20 17:59 (6 år sen)

    Det störta problemet är att Sverige tar in så många utländska läkare! Utlänningar har rätt till tolk men det borde vi svenskar också ha. Har just varit hos min tilldelade läkare som är från något arabland. Gullig och hjälpsam men om jag inte förstår vad hen säger så kan det gå väldigt illa!

  • Avatar Tidigare användare 2018-08-20 14:47 (6 år sen)

    det hade varit till hjälp för alla oss som har smärta. Själv har jag smärta 24 tim/dygn dagtid i ländryggen (känns som jag har en kniv i varje sida av ländryggen. Nattid domningar i vänster fot och tår, jag vet att jag har inflammation i en nerv vid bäckenbenet. ländryggen har jag haft problem med sedan sept. 2007 nervsmärtan sedan april 2013.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.