Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Här finns bästa läkarutbildningen

Nyligen fick nyexaminerade läkare betygsätta sina utbildningar. Det visade sig att ett av landets universitet har en i närmast perfekt läkarutbildning.

Publicerad den: 2015-05-25

Annons

Det är andra gången som nyexaminerade läkare får svara på en enkät och betygsätta sin universitetsutbildning. De som deltog i årets undersökning examinerades någon gång mellan september 2013 och augusti 2014.

Det visade sig att Linköpings universitet har lyckats bäst, enligt läkarna. Lärosätet får högst poäng på 10 av totalt 14 frågor som tar upp enskilda aspekter av läkarutbildningen. Linköpings läkarutbildning är en i närmast perfekt utbildning, enligt svarande läkare. Läkarutbildningen vid Lunds universitet ligger däremot längst ifrån.

Inte bra på ledarskap

Sammantaget gav läkarna sin utbildning snittbetyget 3,89 på en skala där 6 motsvarar en perfekt läkarutbildning. Det är en liten ökning jämfört med förra året, då snittbetyget hamnade på 3,74.

Annons
Annons

Det bästa var att läkarutbildningen gav en bra grund för att söka och värdera information, där läkarnas snittbetyg blev 5 av 6. Utbildningen har även gett goda förutsättningar för att kommunicera och förmedla relevant information till patienter och anhöriga, samt att arbeta som läkare.

De nyexaminerade läkarna tyckte dock att läkarutbildning var sämst på att ge en bra grund inom förbättringsarbete inom vården, där snittbetyget blev 3,46. Betyget blev också lågt gällande förutsättningar att utöva bra ledarskap samt att arbeta sjukdomsförebyggande.

Enkätundersökningen genomfördes av Läkarförbundet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.