Gratis primärvård minskade inte trycket på akuten

För två år sedan slopade Region Sörmland patientavgifterna i primärvården med förhoppningen att trycker på akutmottagningarna skulle minska. Så blev det inte, visar en ny rapport.


Publicerad den: 2019-01-18
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

2017 slopades patientavgifterna i primärvården i Sörmland. Dessutom infördes längre öppettider och så kallade lättakuter. Samtidigt höjdes avgiften för sjukhusbesök till 400 kronor, skriver Läkartidningen. 

En av förhoppningarna med att införa avgiftsfri primärvård var att det skulle bidra till minskat tryck på länets akutmottagningar.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Besöken till primärvården ökade

Enligt Läkartidningen har nu det första året med avgiftsfri primärvård i Sörmland utvärderats, och resultatet visar att besöken till primärvården ökade med sex procent under 2017, jämfört med 2016. Men besöken på länets akutmottagningar minskade inte.

Enligt rapporten har reformen inneburit ett intäktsbortfall på 12 miljoner kronor netto det första året.

– När man införde det här så skulle det finansieras genom höjda avgifter i slutenvården. Men man har inte riktigt klarat att plockat in hela den summan. Förutom att patienterna i sjukhusvården har fått en dyrare vård så har pengarna inte räckt, utan det har blivit ett intäktsbortfall. Det måste man väga när man jämför med vad det gett för resultat. Nu när utvärderingen är klar så pågår diskussioner om hur vi ska hantera det framöver, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Jonas Lindeberg till Läkartidningen.

– Vi behöver fundera en hel del över den här rapporten för det är inte så att slutsatsen är självklar. Men vi kommer att återkomma med eventuella åtgärder under våren. Exakt vilka åtgärder vet vi inte idag, det behöver vi diskutera, säger han.

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2019/01/Gratis-primarvard-minskade-inte-trycket-pa-akuterna-i-Sormland/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu