Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Gör patienten mer delaktig i sin strålbehandling

Omkring hälften av alla cancerpatienter erbjuds idag strålbehandling i Sverige. En tydlig förbättring av upplevelsen vore så enkelt som att kunna boka sina egna behandlingstider. Detta menar Kristina Olausson, doktorand vid Institutionen för strålningsvetenskaper vid Umeå universitet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-12

Annons

– Vi har studerat 825 patienters upplevelser av strålbehandling vid sju olika sjukhus. Vi såg att många patienter önskar att de kunde vara med och påverka sina dagliga behandlingstider för att kunna leva sitt liv så normalt som möjligt under de veckor som behandlingen pågår, säger Kristina Olausson.

Hon menar att sjukvården behöver hitta nya lösningar för att ge cancerpatienter större möjlighet att vara med och påverka sin strålbehandling. I studierna framkom även att många patienter ansåg det viktigt med individanpassad information för att förstå vad som händer under strålbehandlingen. Vårdmiljön vid en strålbehandlingsavdelning visade sig också påverka patientupplevelsen i hög grad.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.