Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Goda effekter av lean i sjukvården

I en ny studie på Kungliga Tekniska Högskolan har forskarna testat implementering av arbetssättet lean healthcare i sjukvården. Resultatet visar positiva psykosociala effekter, skriver Läkartidningen.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-08

Annons

– Många anställda i sjukvården tror att om man ingenting gör så blir det i alla fall inte sämre eller mer stressigt. Vårt forskningsresultat visar att det blir just det. Både sämre, och mer stressigt, säger Lotta Dellve, professor vid avdelningen Hälso- och systemvetenskap på KTH i ett pressmeddelande.

I syfte att förbättra arbetet, vård- och patientflöden har flera svenska sjukhus den senaste tiden arbetat med lean-inspirerade modeller. Tidigare studier har dock visat på en rad negativa effekter, men flera aspekter i hur lean i sjukvården påverkar personalens hälsa, engagemang, arbetsförhållanden har saknats. Något som forskare nu har tagit fasta på. I en rapport från KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, i samarbete med Högskolan i Borås, presenteras ett helt annat resultat än tidigare.

Minskad stress samt mer engagemang

Genom att inkludera 22 enheter vid 5 olika sjukhus lät forskarna en del implementera lean och andra inte. Samtliga sjukhus följdes sedan under en treårsperiod. Vid de enheter som implementerat ett leaninspirerat arbetssätt upplevde medarbetarna bland annat minskad stress samt mer engagemang. Forskningen stödjer därför att strategierna utgår från vårdprofessionernas behov, att struktur och systematik är enkel och tydlig samt att ett socialt kapital byggs upp.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons