Glöm IVO – klaga på vården direkt på sjukhuset

I framtiden kan patienter framföra sina klagomål direkt till sjukhuset eller vårdcentralen, utan att behöva vända sig till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Det föreslår regeringens klagomålsutredning.

Publicerad den: 2015-03-04
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Förslaget är tänkt att förkorta utredningstiderna, enligt särskilde utredaren Anders Printz.

– Vi föreslår att patienterna snabbt ska få svar av vårdgivaren och information om varför det här hände och vad vårdgivaren gör att för att det inte ska hända igen, säger han till Ekot.

Redan nästa sommar föreslås missnöjda patienter kunna ta upp klagomål direkt med sin vårdgivare. Denna systemförändring ska också ge Inspektionen för vård och omsorg mer tid till olika vårdöversyner, som exempelvis granskningar av vårdgivare som fått upprepade klagomål från patienter.

Annons
Annons

– Det här kommer att innebära att klagomålen tas om hand mycket tidigare, och mycket snabbare. Samtidigt som IVO kan använda resurserna till tillsyn till exempel akutsjukvården i ett särskilt landsting som inte fungerar, och det är också bra för patientsäkerheten, säger Anders Printz.

Om det nya förslaget går igenom uppskattar han att patienterna ska få svar på sina klagomål inom några dagar eller högst inom några veckor.

Vad tycker du om det här förslaget? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar 2015-03-4 13:18 (5 år sen)

  Intressant fråga (MEN)

  Jag blev felbehandlad på ett av Sveriges största sjukhus i Stockholm (Som bevisades av IVO att det berodde på sjukhusslarv) som tog över ett år innan jag var botad.
  Ingen på avelningen ansåg sig ha med mitt problem att göra.
  Svaret jag fick från IVO var att man konstaterat att avdelningen brustit i ansvar och därför fått en varning.

  Det är viktigt att läkarna inte får möjligheter att radera och ändra i journalerna på dåligt gjorda behandlingar för att gynna sig själva som inte gynnar patienten.

 • Avatar robert 2015-03-4 16:08 (5 år sen)

  Då kommmer det att funka "lika bra" som hos Polisen .Dom utreder ju sig själva

 • Avatar Valter 2015-03-4 16:32 (5 år sen)

  Blir nog bra. Direktkontakt bra.


Annons
Annons
Annons