Glasögonbidrag: Fortfarande skillnader mellan landsting

Hur ett landsting sköter det nya glasögonbidraget skiljer sig fortfarande mellan landstingen, det visar en uppföljning som Socialstyrelsen har gjort.


Publicerad den: 2017-10-03
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Det handlar om att familjer behöver ”ligga ute” med pengar, medan man i andra landsting låter optikern skicka räkningen direkt till landstinget, skriver TT. Skillnaderna mellan hur mycket pengar landstingen som lägst betalar har dock jämnats ut.

Trots att bidraget funnits sedan i mars förra året har 10 procent av hushållen, som är i behov av bidraget, avstått från att köpa glasögon till sina barn, det visar en enkätundersökning.  Och det är på grund av att man inte haft råd.

– Det ser olika ut hur landstingen hanterar reformen vilket kan vara en anledning till att alla som har rätt till bidraget inte får det, säger Sharareh Akhavan som är utredare på Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Undersökningen visar också att fler flickor än pojkar har fått bidrag.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Socialstyrelsen, TT - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2017/fortsattaskillnaderiglasogonbidragtillbarnochunga

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu