Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Förvirring kring periodens vara

Periodens vara innebär att apoteken varje månad måste byta ut stora delar av lagret. Trots att reglerna vässades 2014 kvarstår många oklarheter.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-18

Annons

Det handlar om generiskt utbytbara läkemedel som har lägst pris och som apoteken erbjuder sina kunder när de byter ut läkemedel – ett gott syfte som leder till prispress. Men den så kallade ”periodens vara” innebär också ett tidskrävande lagerarbete för apotekspersonalen.

– Vi måste verkligen ha koll på lagret och på bytena. Det tar tid och det är något som man hoppas att TLV ska hitta en bättre lösning på, säger Christina Norrby, apotekschef och ägare till Apoteksgruppen Visby, till Dagens Apotek.

Dessutom sker en förvirring hos många kunder som inte känner till att apoteken kan byta ut preparatet som står på receptet mot ett likvärdigt, billigare alternativ.

Annons
Annons

– Man måste fortfarande förklara för kunderna varför ett läkemedel byts. Det tar också en del tid, säger Christina Norrby.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-04-18 20:26 (8 år sen)

    Håller med. Patienter med "sämre minne" har verkliga bekymmer med att lära sig alla dessa NYA namn på läkemedlet de fått från Apoteket. Det bringar stora problem.
    Mvh//Helena


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.