Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Förslag på skärpt vårdgaranti

Annons

Nu föreslår regeringsalliansens arbetsgrupp, för sjukvårdsfrågor inför valet, att vårdgarantin ska skärpas och väntetiderna ska kortas.
– Det finns ett sorgebarn i svensk sjukvård och det är köerna. Vi har lyckats halvera dem och nu spänner vi bågen igen, säger Anders Andersson, kristdemokratisk riksdagsledamot och ordförande i alliansgruppen för vårdpolitiken, till nyhetsbyrån TT.

Han menar att landstingen kommer klara av de tuffare kraven genom bättre organisation och genom att regeringes kömiljard, som innebär att landsting belönas med statliga pengar om de kortar sina vårdköer, får fortsätta. De nya, hårdare kraven innebär bland annat att man till skillnad från dagens sju dagar endast ska behöva vänta fem dagar på att få träffa en distriktsläkare. Inom 30 dagar ska patienten få tid hos specialist, mot dagens 90 dagar. Behandling ska påbörjas inom 60 dagar, vilket innebär en månads kortare väntetid från dagens 90 dagar, rapporterar TT.

Annons
Annons

Andersson pekar dock på att förkortade köer är en resursfråga, och än så länge har finansminister Anders Borg (M) inte gett något klartecken.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.