Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Förslag på årlig fortbildning för läkare

Läkarnas kompetens måste kvalitetssäkras, menar Svenska Läkaresällskapet som nu föreslår att en årlig fortbildning införs.

Publicerad den: 2015-02-23

Annons

– Vi är beredda att ta ett större ansvar när det gäller utformning och kvalitetssäkring av läkarnas fortbildning. Den här frågan äger professionen och vi som läkarkårens oberoende vetenskapliga organisation ser det som en av våra viktigaste frågor att driva, säger Kerstin Nilsson som är ordförande i Svenska Läkaresällskapet, i ett pressmeddelande.

I dag finns ingen formell reglering av läkarnas fortbildning, efter att de slutfört grund- och vidareutbildning. Radioprogrammet Kaliber belyste nyligen frågan om bristande kontroll av läkarnas kompetens, och menade att det orsakade allvarliga fel och misstag i vården.

– Svenska Läkaresällskapet har länge uppmärksammat behovet av en systematisk fortbildning för att bibehålla och utveckla den professionella kompetensen, och vi delar helt bilden att detta är en patientsäkerhetsfråga. Fortbildning är både ett professionellt ansvar och en rättighet. Vi har nyligen publicerat ett policydokument där vi menar att fortbildning ska planeras systematiskt utifrån individens och verksamhetens behov, och dokumenteras i en årlig fortbildningsplan för varje läkare som också ska följas upp systematiskt, säger Kerstin Nilsson i pressmeddelandet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons