Forskning: Så mycket skvallrar håret om vem du är

Att håret skulle vara fullt av ledtrådar är kanske inget som man dagligen filosoferar över. Men så är det i alla fall. Där samlas nämligen ett stort antal proteiner som forskare nu bland annat har lyckats knyta till hur en persons matsmältning ser ut och vilket kön man har. Metoden kan bli en viktig del i framtida brottsplatsundersökningar.

Lovisa
Publicerad den: 2017-04-12
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Hårstrån som efterlämnats vid brottsplatser har setts som svåra att utvinna dna ur och har därför emellanåt överskattats som bevismaterial i rättegångar. Tekniken har helt enkelt inte varit tillräckligt tillförlitlig och experter har varit oense om hur hårstrån kan och ska användas.

Men nu efter att amerikanska forskare studerat de olika proteinerna som samlas i hårstråna, om hur de skiljer sig åt samt vad de har för ursprung kan det kanske komma att bli ändring på det i framtiden. Enligt dem skulle man med hjälp av hårstrån med olika stor sannolikhet kunna avgöra flera viktiga delar.

– Vem du är, var du kommer ifrån, vad du äter, om du tar någon medicin – med rätt frågor kan en kemisk analys av ditt hår avslöja väldigt mycket om dig, säger Glen P. Jackson, professor i kemi med vid West Virginia-universitetet i USA med kriminalteknik som sitt specialområde, och en av forskarna bakom studien.

Annons
Annons

Läs också: Ny teknik avslöjar genetiska sjukdomar

Proteiner skvallrar om vem du är

Håret kan ses som något av ett historiskt dokument där proteiner och aminosyror samlas. Dessa transporteras sedan och deponeras i håret när det byggs. Exempelvis lyckades forskarna med 70 procent sannolikhet avgöra om personen vars hår man undersökte kom från Jordanien eller USA. Man tog då hänsyn till olika typer av proteiner. Men hade man velat göra det enkelt för sig så hade det också varit möjligt att titta efter en viss typ av kolatom som finns i majs. Amerikaner tenderar nämligen att ha betydligt mer majs i sin diet än jordanier, vilket syns i håret.

Liten sannolikhet är bättre än ingenting alls

Glen P. Jackson menar samtidigt att det finns mer kvar att göra för att förfina tekniken. Men att det vore dumt att helt bortse från håret som en av många pusselbitar i en brottsutredning, menar han.

Annons
Annons

Läs också: Håret avslöjar om du stressar

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Null 2017-04-19 16:22 (3 år sen)

    Inget nytt. Sk hårmineralanalys för att ta reda på hur man mår har gjorts länge..


Annons
Annons
Annons