Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Forskare kan läsa dina tankar

Annons

Nya forskningsresultat tyder på att det går att avgöra vad en person tänker på endast genom att göra en analys av deras hjärnaktivitet, åtminstone när personen återkallar ett gammalt minne. För att ta reda på vilka spår ett minne lämnar i hjärnan och vad som händer när man återkallar minnet så har forskare låtit ett antal försökspersoner titta på korta filmsnuttar. Efter försöken fick deltagarna genom en magnetkameraundersökning samtidigt som de återkallade minnet av filmen de tidigare sett. Data från undersökningen bearbetades sedan med en matematisk algoritm framtagen för att analysera just mönster i hjärnaktivitet kopplad till minnen.

Forskarna kunde utifrån dessa analyser, som blev ett slags ritningar för hur minnena är uppbyggda, med stor säkerhet avgöra vilken specifik film en person tänkte på utifrån att studera mönstret i deras hjärnaktivitet. Denna upptäckt visar att spåren i hjärnan efter händelseminnen är stabila, och därmed följer ett mönster och kan upprepas varje gång vi återkallar ett minne. Ritningen lagras i den del av hjärnan som kallas hippocampus och kan sedan tas fram för att bygga upp ett minne när det behövs.
– Nu när vi har visat att det går att direkt komma åt informationen om enskilda händelseminnen i människohjärnan, i verkligheten och utan kirurgiska ingrepp, så uppkommer helt nya möjligheter att utforska hur minnet fungerar, säger Eleanor Maguire, en av forskarna bakom studien, till Sveriges Television, Vetenskapsnytt.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.