För att minska övermedicinering till äldre

En diagnostisk checklista som ska minska övermedicinering bland äldre. Det har Socialstyrelsen fått i uppdrag att ta fram.

Publicerad den: 2017-03-10
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

På uppdrag av Regeringen ska Socialstyrelsen ta fram en checklista som ska hjälpa behandlande läkare och sjuksköterskor att notera symtom som är speciellt viktiga att utreda hos äldre personer. Listan ska visa vilka diagnoser som oftast är orsaken till symtomen. På så vis ska listan underlätta för vårdpersonal att ge korrekta indikationer och därigenom få en mindre omfattande läkemedelsbehandling.

För att ytterligare förstärka patientsäkerheten ska Socialstyrelsen kartlägga egenvårdsrådgivningen på öppenvårdsapoteken. Något som ska visa om det finns ett behov av kunskapsstöd till apoteken för den typen av rådgivning.

– De här uppdragen är två exempel på hur vi i den nationella läkemedelsstrategin arbetar för en säkrare läkemedelsanvändning och bättre hälsa hos befolkningen. De kan båda bidra till en mer jämlik vård, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Annons
Annons

Uppdragen ska stå klara under 2018.

Kommentera denna artikel

 • Avatar Nilla 2017-03-16 17:34 (3 månader sen)

  Hej
  Nu när man har barnsjukdomar aktuella, vilka barnsjukdomar ger livslång immunitet?
  Jag har haft mässlingen 1 gång, påssjuka 1 gång som vuxen, vattkoppor 1 gång o så bältros 1 gång som vuxen, scharlakansfeber har jag inte haft, kikhosta hade jag som 3åring och så fick jag det igen när jag var 22 år o gravid. Mycket olämpligt.
  En gissning är att jag kan få kikhosta igen nu när det gått 50 år. Men så är det kanske med fler sjukdomar?

  Vore det inte bra att på något sätt få ut, så det blir allmänt känt, vilka barnsjukdomar man kan få mer än en gång. Vilka man kan vaccinera sig mot även som vuxen (jag är 70+). Jag vill verkligen inte ha någon av barnsjukdomarna en gång till. Jag har också fått för mig att man blir sjukare när man är vuxen.

  Tack på förhand för svar
  Nilla


Annons
Annons
Annons
Annons