Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fler vårdtillfällen trots färre vårdplatser

Annons

Under det senaste decenniet har antalet vårdplatser minskat med drygt 20 procent, enligt siffror från Sveriges kommuner och landsting, SKL. Men samtidigt som det märks en minskning på antalet vårdplatser, får allt fler personer vård på sjukhus än tidigare, skriver Dagens Nyheter på nätet. Göran Stiernstedt, chef på avdelningen för vård och omsorg vid SKL, menar att en tänkbar förklaring till detta är att de vårdplatser som finns används mer effektivt i dag jämfört med tidigare.
– Jag är övertygad om att utslaget för en ökad effektivitet, som till stor del beror på medicintekniska landvinningar, ger kortare medelvårdtider, säger han till DN.se.

Den nya rapporten presenterades i Almedalen under ett seminarium. Tanken med rapporten är att den ska ge en förklaring till varför vårdplatserna har minskat, och hur vården har blivit bättre. Göran Stiernstedt säger till DN.se att utvecklingen är eftersträvansvärd.
– Om den ger uttryck för ökad effektivitet så är den det. Därmed inte sagt att överbeläggningar inte kan vara ett problem. Men vi tror inte att lösningen på det problemet är bara fler vårdplatser, säger han.

Annons
Annons

SKL pekar på att svensk sjukvård just nu håller på att genomgå en omfattande modernisering, och menar därför att man bör tillgodogöra sig vinsterna av den medicinskteknologiska kunskapsutvecklingen samtidigt som kan tillhandahålla högkvalitativ vård.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.