Fler skickar e-remisser mellan landsting

I oktober i år skickades den första e-remissen mellan två landsting i Sverige och nu börjar pilotprojekt ta fart på allvar. Detta uppmärksammar Dagens Medicin i samband med \"It i vården-dagen” där framtidens digitala sjukvård diskuteras.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-11-30
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Det underlättar ju betydligt för verksamheten att slippa skicka i pappersformat. Och remissen kommer ju fram direkt. Flödet blir enklare och snabbare, och det är en viktig del i patientarbetet, säger Anette Pettersson, som är objektsägare för journalsystemet Cosmic i Jönköping.

Det dröjde till oktober i år innan den första elektroniska remissen skickades mellan Landstinget i Uppsala län och Landstinget i Värmland. Nu har ett pilotprojekt även startats i Östergötland, Kalmar län och Jönköpings län. De använder alla Cosmic och e-remiss är en ny funktion i systemet.

Första patienten

Tidigare under hösten har man skickat remisser för fiktiva patienter, men under tisdagen skickades den första för en riktig patient på hematologen. Var efter ska fler delar av vården involveras och målet är att alla instanser ska kunna skicka e-remisser.

Annons
Annons

– Vi har många patienter som rör sig över landstingsgränsen. Vi ser det som ett sätt att säkra upp den processen, säger Anette Pettersson till Dagens Medicin.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons