Fler pensionärer jobbar kvar i vården

På Karolinska universitetssjukhuset har anställda över 65 år fördubblats på fem år. Bra för arbetsgivare och anställda men många fortsätter också att jobba av ekonomiska skäl.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-08-29
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons
Annons
Annons

Enligt en kartläggning från Dagens Nyheter finns idag 60 sjuksköterskor och 79 läkare på Karolinska universitetssjukhuset som valt att arbeta kvar efter pensionen. Arbetsgivaren anstränger sig för att få sjuksköterskor att stanna kvar eller komma tillbaka eftersom många ofta har mycket erfarenhet som behövs i vården. Det är även brist på vissa läkarkategorier, till exempel patologer och barnneurologer.

Vårdförbundet ifrågasätter hur länge personalen orkar jobba kvar i det tempo som gäller i sjukvården idag och hoppas att arbetsgivaren ser mer långsiktigt än att fylla luckor i schemat temporärt. De ser gärna att Sverige satsar mer på att rekrytera de yngre sjuksköterskor som idag har valt att arbeta i Norge. Vårdförbundet tror inte heller att alla arbetar kvar för att de vill utan för att de inte har råd att sluta.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Eva 2014-08-30 09:12 (6 år sen)

    Ja det är helt makalöst att inte sjuksköterskorna kan få bra betalt utan måste åka till Norge! Sjukvården är verkligen på väg neråt så det bara skriker om det! Bara cancervården, inte kunna få tid för cellgifter mm förens om ca en vecka för det inte finns tider att sätta dropp !!!??? En sjuk människa gå och vänta på det? Tänk pinan och våndan! Vart är vi på väg????
    Eller sitta och åka till annat landsting för det inte finns tid, alla fall i Stockholm, helt sjukt!!!

  • Avatar Elsa 2014-08-29 16:40 (6 år sen)

    Jag känner många som arbetar kvar efter 65 års ålder, därför att de annars skulle behöva flytta till billigare boende. Bilen måste många sälja ändå. Detta gäller sjuksköterskor. Synd att vårdförbundet inte lyckas höja deras löner mera :(


Annons
Annons
Annons