Felförskrivning drabbar oftast äldre kvinnor

Vissa läkemedel kan leda till allvarliga biverkningar hos äldre och bör därför undvikas. I fjol förskrevs cirka tio procent av patienterna med olämpliga läkemedel. Flest drabbade var kvinnor.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-04
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Årets rapport för Öppna jämförelser visar på skillnader i förskrivning av olämpliga läkemedel till patienter över 75 år. Det rapporterar Läkemedelsvärlden. Äldre kvinnor, både i hemtjänsten och i särskilt boende, förskrivs i högre grad med läkemedel som klassas som olämpliga. Det handlar framför allt om vissa sömngivande och smärtstillande. Generellt ligger siffran för felförskrivning till äldre på 10,9 procent men skiljer sig åt mellan olika kommuner.

– Det är stora lokala skillnader mellan exempelvis hemtjänst i olika delar av landet och förskrivning av olämpliga läkemedel. Kommuner som har för hög andel måste verkligen samverka med landstinget kring förskrivningen, säger Kalle Brandstedt, som är ansvarig för indikatorer och öppna jämförelser av äldreomsorg på Socialstyrelsen.

Hjälp vid förbättringsarbetet

Orsaken till dessa skillnader är oklar och upp till varje kommun och landsting att gå vidare med, menar han.

Annons
Annons

– Vi saknar behovsuppgifter, det är någonting man måste arbeta med lokalt. Läkemedelsförskrivningen sker mellan läkare och den enskilde äldre. Därför är det viktigt att belysa vad det är för diagnos eller tillstånd som ligger bakom.

Tanken är att materialet kan användas som en vägvisare för kommun och landsting i deras arbete till bättre vård.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Barbro Nilsson 2016-04-4 13:52 (4 år sen)

    Det är väl självklart varför detta sker! Det är samma sak som att kvaliteten på behandling vid hjärtinsufficiens är beroende på kön och ålder. Läkarna tycker att det inte är lönt att öda tid och kompetens på gamla kärringar, Bra, dock, att det påtalas!


Annons
Annons
Annons