Felförskrivning drabbar oftast äldre kvinnor
Årets rapport för Öppna jämförelser visar på skillnader i förskrivning av olämpliga läkemedel till patienter över 75 år. Det rapporterar Läkemedelsvärlden. Äldre kvinnor, både i hemtjänsten och i särskilt boende, förskrivs i högre grad med läkemedel som klassas som olämpliga. Det handlar framför allt om vissa sömngivande och smärtstillande. Generellt ligger siffran för felförskrivning till äldre på 10,9 procent men skiljer sig åt mellan olika kommuner.
Få artrosbehandling direkt i en app
Träna bort ledvärk i höfter och knän med ett anpassat program. Med appen gör du 2 övningar om dagen och har kontinuerlig kontakt med en fysioterapeut.
– Det är stora lokala skillnader mellan exempelvis hemtjänst i olika delar av landet och förskrivning av olämpliga läkemedel. Kommuner som har för hög andel måste verkligen samverka med landstinget kring förskrivningen, säger Kalle Brandstedt, som är ansvarig för indikatorer och öppna jämförelser av äldreomsorg på Socialstyrelsen.
Hjälp vid förbättringsarbetet
Orsaken till dessa skillnader är oklar och upp till varje kommun och landsting att gå vidare med, menar han.
– Vi saknar behovsuppgifter, det är någonting man måste arbeta med lokalt. Läkemedelsförskrivningen sker mellan läkare och den enskilde äldre. Därför är det viktigt att belysa vad det är för diagnos eller tillstånd som ligger bakom.
Tanken är att materialet kan användas som en vägvisare för kommun och landsting i deras arbete till bättre vård.
-
Fler patientrepresentanter behövs i Almedalen
– Det är alldeles för många seminarier som handlar om patientperspektivet men som inte har med någon patient. Det är minst sagt pinsamt, säger Lotta Håkansson, ordförande för Reumatikerförbundet. Tillsammans med många andra patientföreträdare vill hon se betydligt fler ...
-
Fast primärvårdsläkare prioriterat - men hur ska det gå till?
ALMEDALEN: Mycket verkar tala för att man i framtiden kommer införa fast läkarekontakt i primärvården. Frågan är dock hur man ska göra det så smärtfritt som möjligt för alla parter. Det var ett ämne som diskuterades under Svenska Distriktsläkarföreningens seminarium i A...
2 Kommentarer
-
I Almedalen kommer patienten vara i fokus - på riktigt!
Ofta pratas det OM patienterna och inte MED patienterna i hälso- och sjukvårdsdebatten. Förra året i Almedalen saknades patienter i två av tre seminarier där patientens roll lyftes och diskuterades. Det vill vi på Netdoktor ändra på!
-
Rekordvärmen slår hårt mot personer med dysfagi
Hos de som är friska och och får i sig vätska gör den rådande sommarvärmen ingen skada. Men vissa grupper är mer känsliga för höga temperaturer och läkare går ut och varnar om vätskebrist. Personer med sväljsvårigheter, dysfagi, är i farozonen.
-
Så kan patienten bli en del av vårdteamet
Patientcentrerad vård. Ökat patientinflytande. Patientmaktslag. Patientmakt och patienträttigheter. Listan över de fina begreppen som sätter patienten i fokus i vårdresan kan göras lång. Patientföreträdare har i flera år varit rörande överens: ska vi uppnå patientcentrerad vård så måste patienten släppas in.
Kommentera denna artikel
Det är väl självklart varför detta sker! Det är samma sak som att kvaliteten på behandling vid hjärtinsufficiens är beroende på kön och ålder. Läkarna tycker att det inte är lönt att öda tid och kompetens på gamla kärringar, Bra, dock, att det påtalas!
Inga har kommenterat på denna sida ännu