Fast läkarkontakt minskar onödiga vårdbesök

Antal onödiga vårdbesök och sjukvårdskostnader kan minska om äldre patienter regelbundet får träffa samma allmänläkare. Det visar en studie publicerad i British Medical Journal, BMJ.

Caroline
Publicerad den: 2017-02-08
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I den brittiska studien undersökte forskargruppen från The Health Foundation sambandet mellan kontinuitet inom primärvården och undvikbara sjukhusbesök. Denna byggde på patientdata från 230 000 patienter mellan 62 och 82 år.

I resultatet framkom att kontinuitet lönar sig och patienter som träffade samma allmänläkare hamnade inte på sjukhus lika ofta som patienter som träffade olika läkare. Forskarna menar att en fast läkarkontakt troligtvis skulle leda till nöjdare patienter och allmänläkare.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • gote-gor-utvardering-hos-clarks-
    2017-02-8 17:53 (10 månader sen)

    En självklarhet. Om jag träffar samma läkare så ser han utvecklingen, till det bättre eller sämre mot tidigare. En ny läkare måste fråga omigen om allting och vet inget om hurt jag mådde förra gången.

    Det är alltså väldigt värdefullt för alla att ha samma läkare varje gång. Spar dessutom tid för alla.
    Själv har jag telefonkontakt med min den samme, på vårdcentralen. ( privat ) Jag behöver inte ens åka dit mesta dels. Man förklarar lika bra i telefon om läkaren är insatt i situationen.


Annons
Annons
Annons
Annons