Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Färska blodkroppar räddar liv bättre

Annons

Patienter som får stora blodtransfusioner efter en allvarlig skada löper dubbelt så stor riska att dö om de blodkroppar de får har lagrats i en månad eller mer, jämfört med patienter som får färskare blodkroppar, det visar en amerikansk studie.

I studien, som omfattade drygt 200 personer, dog 27 procent av dem som fick blod som lagrats minst en månad, jämfört med knappt 14 procent bland dem som fick färskare blodkroppar. I Sverige får röda blodkroppar lagras upp till 6 veckor men de går i regel åt betydligt fortare. Hans Gulliksson, områdeschef för transfusionsmedicin på Karolinska sjukhuset i Huddinge, berättar att medianåldern på de röda blodkroppar som ges till patienter i Stockholmsområdet ungefär är&nbsptio dar. Han säger&nbspatt det diskuteras mycket om hur viktig blodkropparnas ålder är, men den forskning som finns hittills har inte gett något tydligt svar.
– Det har varit svårt att dra slutsatser. Den här är väldigt entydig i sina resultat men jag tror att vi fortfarande behöver fler studier som pekar så entydigt åt samma håll för att det här ska accepteras internationellt, säger Hans Gulliksson.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.