Färre undernärda när kraven på vården skärps

Efter flera omskrivna fall med äldre som blivit uttorkade och undernärda på äldreboenden skärps nu kraven på vården. Från och med årsskiftet gäller de nya, tuffare reglerna.

Publicerad den: 2014-09-24
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons
Annons
Annons

– För lite eller fel mat kan få lika förödande konsekvenser som fel läkemedel för någon som är sjuk eller gammal. Med tydliga rutiner för att förebygga, upptäcka och behandla undernäring kan både onödigt lidande och dödsfall undvikas, säger Katrin Westlund, jurist på Socialstyrelsen, i ett uttalande på myndighetens hemsida.

Hon menar att undernäring kan vara svårt att upptäcka och att det kräver att man inom vården arbetar systematiskt utifrån särskilda rutiner. Just rutiner kring undernäring blir hädanefter ett krav inom såväl sjukvård, äldreomsorg som vissa boendeformer för personer med funktionsnedsättningar. Exempelvis måste hemtjänstpersonal veta hur man ska reagera på trötthet, förvirring och halvätna matlådor, säger Katrin Westerlund.

Risken för undernäring ökar när man blir gammal och sjuk. En undernärd person drabbas ofta av negativa följdeffekter som depression och infektionskänslighet.

De nya reglerna som börjar gälla den 1 januari nästa år.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-01-31 13:37 (6 år sen)

    Undernäring är inget konstigt alls.Min bror är på ett korttidsboende. Han påstår att dom får potatis med skal på, och min bror kan inte skala potatisen själv. Så då blir det att han inte äter. Och att dom gör potatismos med skalen på. Och vattnet är äckligt där. Det är väl inte så konstigt då att folk blir undernärda och uttorkade?

  • Avatar Tidigare användare 2014-09-25 08:42 (7 år sen)

    Det verkar som Matkulturen och Nutrition är en Lyxig överklassfråga eller har ingen betydelse för Svenskarna! Det har ju inte funnits något att skörda eller äta på riktigt om man inte hade fått invandring och Matkultur från andra länder! Det är samtidigt ingen respekt till äldre i den bemärkelsen att bevara Integritet och hylla dessa människor! Det är bara fråga om marknadsföring och pengar och jobb som eliminerar Mänsklig och kulturell utveckling! Alla är bara en nyckel för ekonomisk framgång av vissa företag!
    Jag har försökt stödja Riktig Medicin!
    www.2000tv.se