Färre specialistsjuksköterskor inom sjukvården

I den svenska sjukvården blir specialistsjuksköterskorna allt färre. Trots bristen på dem fortsätter utbildningsplatserna att dras ner. Situationen är besvärlig på många håll i landet.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-11-25
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

I exempelvis Stockholmsområdet finns flest specialistläkare per 100 000 invånare medan det är precis tvärtom då det gäller specialiserade sjuksköterskor.

Totalt sett har de specialiserade sjuksköterskorna blivit färre de senaste 20 åren.

– Brist på specialister samtidigt med alla pensionsavgångar de närmaste åren kommer att öka gapet mellan tillgång och efterfrågan ytterligare. Med färre specialistsjuksköterskor kan det bli svårt att hålla uppe kompetensen inom olika delar av sjukvården, exempelvis inom psykiatrin, geriatriken och på operationssidan, säger Magnus Göransson, utredare på Socialstyrelsen.

Annons
Annons

På Lunds universitet där man bland annat utbildar onkologisjuksköterskor till cancervården har man beslutat att halvera antalet intagna till utbildingen som startar 2014. Det beslutet har förvånat Katarina Sjövall, sjuksköterska och FoUU-ledare vid Skånes onkologiska klinik.

– Att universitetet får indragna resurser är en sak, men det här är felprioriterat. Det vittnar om dålig kunskap om cancersjukvården, att var tredje svensk drabbas av cancer och att behandlingarna är komplexa och väldigt högpotenta och långa. I den här typen av frågor bör det finnas en dialog mellan lärosätena och den direkta vården, säger hon.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons