Färre sjuksköterskor – fler dödsfall i vården

Risken att dö efter en operation ökar om man vårdas på ett sjukhus där sjuksköterskorna är få och har en hög arbetsbelastning. Det visar en stor internationell studie i den medicinska tidskriften The Lancet.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2014-02-26
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Nio europeiska länder ingår i studien, med totalt 26 515 sjuksköterskor och 422 730 patienter som opererats på 300 sjukhus.  Patienterna som var 50 år eller äldre hade genomgått vanliga kirurgiska ingrepp med låg förväntad dödlighet.

– Vi såg att för varje ytterligare patient per sköterska så ökar risken för dödsfall inom 30 dagar med 7 procent. Det är en hemsk siffra och jag tycker inte att patienter ska behöva dö efter sådana här låg risk operationer, säger Lisa Smeds Alenius som är doktorand vid Karolinska Institutet Medical Management Center och en av forskarna bakom studien.

Studien visade även på stora skillnader i bemanningen av sjuksköterskor i Sverige. De svenska sjuksköterskorna som deltog i studien ansvarade för mellan 3,3 – 24,5 patienter per sjuksköterska.

Annons
Annons

Studien bekräftar det som många sjuksköterskor länge anat; det finns en direkt koppling mellan låg bemanning, hög arbetsbelastning och patientdödlighet.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons