Färre behöver sjukhusvård för skador

Allt färre som skadats i bilolyckor behöver sjukhusvård, det visar statistik från Socialstyrelsen som TT har tagit del av. Behovet av vård på sjukhus har också minskat vid självskador och skador som orsakats av en annan person.


Publicerad den: 2017-09-27
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Under 2016 lades 8 400 personer in på sjukhus på grund av vägtrafikolyckor, vilket är en nedgång med nästan 40 procent sedan 2000-talet. Minskningen beror till stor del på att de som skadats i bilolyckor inte behövt sjukhusvård.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Ingen större minskning vid cykelolyckor

Däremot har antalet inlagda till följd av olyckor med cykel inte minskat särskilt mycket. Där behövde 3 200 personer sjukhusvård förra året, jämfört med 3 600 år 2001.

Behovet av sjukhusvård har även minskat hos de som fått skador till följd av våld från annan person, 40 procent de senaste tio åren.

Annons
Annons

Unga kvinnor skadar sig själva

I fjol skrevs 6 900 personer in på sjukhus efter att ha avsiktligen skadat sig själva, många av dem var kvinnor i åldern 15-24 år. Men enligt TT minskar sjukvårdsbehovet även där.

Den vanligaste orsaken till att man behövde vård på sjukhus förra året var fallskador, och där har det bara skett en liten minskning. Förra året vårdades 69 000 personer på sjukhus till följd av en fallolycka, skriver TT.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Källa: TT

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu