Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Farligare att bli inlagd på helgen

Patienter som läggs in på sjukhus en helgdag har större risk för att dö, jämfört med under arbetsveckan. Det visar ny brittisk forskning som har publicerats i British Medical Journal.

Publicerad den: 2015-09-07

Annons

Forskarna bakom studien har gått igenom utgången för närmare 15 miljoner patienter som fick statlig sjukvård mellan åren 2013 och 2014.

Rapportens resultat visar att cirka 280 000 personer avled, och desto fler dog inom 30 dagar om de lades in på sjukhuset mellan fredag och måndag än mellan tisdag och torsdag.

Patienterna som togs in till sjukhuset på en söndag löpte 15 procents större risk att dö jämfört med dem som lades in på en onsdag. Motsvarande siffra för lördagarna var 10 procent.

Annons
Annons

Resultatet kan delvis bero på att patienterna som skrivs in i slutet av veckan är sjukare. Men forskarna bakom studien pekar även på att färre läkare är i tjänst under helger och därmed har sjukhusen sämre kapacitet. 

Liknande studier har utförts i USA och Tyskland med snarlika resultat.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons