Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Färdigbehandlade kvar på sjukhus

Många patienter blir kvar länge på sjukhus fast de är färdigbehandlade. Det innebär platsbrist på sjukhusen och stora kostnader för både kommuner och landsting.
Annons

Enligt lag är kommuner skyldiga att skaffa fram särskilt boende eller hemtjänst åt patienter som är färdigbehandlade på sjukhus inom fem vardagar. Klarar de inte det måste de betala en straffavgift till sjukhuset.

Förra året krävdes kommunerna på 174 miljoner kronor av landstingen för att de inte lyckades ordna platser åt dem som var för svaga för att åka hem. Detta enligt en granskning från Sveriges Radio.

Enligt Socialstyrelsens beräkningar är landstingens kostnader tio gånger större: 1,7 miljarder kronor.

Annons
Annons

Sveriges kommuner och landsting uppger att organisationen jobbar med frågan mellan två olika beredningar och delegationer. I slutet av februari tillsatte regeringen en statlig utredning som ska se över lagen.

Har du märkt av det här problemet i vården? Kommentera artikeln direkt här nedan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.