Få sjukvårdsnyheter i regeringens vårbudget

Det blir ingen ny cancerstrategi och den planerade kömiljarden fortsätter ligga på planeringsbordet,  det framkom av regeringens vårbudget som offentliggjordes under onsdagsmorgonen. Dessutom tas 90 miljoner kronor tas från psykiatrivården, det rapporterar Dagens Medicin. 


Publicerad den: 2019-04-10
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Pengar
Annons

Några storslagna nyheter inom sjukvårdsområdet presenterades inte när vårbudgeten släpptes under onsdagsmorgonen, det rapporterar Dagens Medicin. I Socialdemokraternas och Miljöpartiets budgetsamarbete med Centerpartiet och Liberalerna finns prestationsbundna insatser för att korta vårdköerna om 1,6 miljarder kronor. 

Tanken är att en del av de pengarna ska gå till en uppdaterad kömiljard. Utöver det planerar regeringen, som det tidigare flaggats för, att ta fram en generalplan för att korta vårdköerna. Det rör sig dock inte om några nya anslag utan pengarna fanns redan i budgeten. 

Nytt i vårbudgeten är att pengar till cancervården riktas om. De gäller de 500 miljoner kronor som Moderaterna och Kristdemokraterna öronmärke i höstas för bland annat en ny cancerstrategi. Pengarna kommer i stället användas till en generell satsning på cancervården. 

Utöver det kommer 90 miljoner kronor tas från psykiatrin jämfört med föregående budget. Totalt får psykiatrin drygt 2 miljarder kronor i budgeten och enligt regeringen kommer avdraget på 90 miljoner kronor inte påverka verksamheten.

Vårändringsbudgeten baseras på tidigare uppgörelse i fyrpartiöverenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. I den överensstämmelsen fanns inga förslag på ett vinsttak för privata aktörer inom sjukvården.

Läs även: Läkarens tips: Så minskar du stressen under ledigheten

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/04/10/fa-sjukvardsnyheter-i-varabudgeten/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu