Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Få din hud granskad

Annons

I dag kan du få dina fläckar och födelsemärken granskade av experter. Över hela Europa ställer nämligen läkare och sjuksköterskor upp i dag för att spana in vad som kan vara farliga hudförändringar. I Göteborg har till exempel Sahlgrenska hudklinik på Gröna stråket 16 öppet hus från klockan 07.30 och ett par timmar framåt. Det är först till kvarn som gäller. Och det är framför allt de tre cancerformerna som jagas – maligna melanom, skivepitelcancer och basalcellscancer.

Malignt melanom är den mest elakartade men upptäcks den i tid är prognosen god. En stund i solen motverkar benskörhet, kalciumbrist och skyddar mot vissa former av cancer. Men för mycket solande utan skyddsfaktor kan trigga hudcancern.
– En skvätt sol på 20 till 30 minuter är vad kroppen behöver för att få igång D-vitaminsyntesen. Inte mer, säger John Paoli, specialistläkare vid Hudkliniken, Sahlgrenska sjukhuset.

I Sverige drabbas allt fler av hudcancer. De senaste åren har fler än 2 500 personer drabbats av malignt melanom, cirka 4 500 av skivepitelcancer och cirka 35 000 basalcellscancer.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons