Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

En gen bidrar till flera allvarliga sjukdomar

En enda gen kan vara avgörande för risken att drabbas av bland annat cancer, inflammatoriska sjukdomar och rubbningar i ämnesomsättningen. Det visar en ny studie vid Uppsala universitet.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-09

Annons

- Eftersom vi nu lever längre och har ändrat vår kost radikalt – den moderna kosten i västvärlden innehåller ett drastiskt överskott av omega-6 – så kan det som tidigare varit en fördel ha vänts emot oss och blivit en ökad risk för många sjukdomar, säger Gang Pan vid institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet och en av artikelns medförfattare.

Det handlar om genetiska skillnader i FADS1 - en gen som avgör vår förmåga att tillverka fleromättade fetter som omega-3 och omega-6. Dessa fetter torde ha stor betydelse för utvecklingen av till exempel flera cancerformer, rubbningar i ämnesomsättningen och inflammatoriska sjukdomar.

- Fleromättade fetter är inblandade i förvånansvärt många processer och förhoppningen är att de nya kunskaperna ska göra det möjligt att behandla några av dessa sjukdomar på ett riktat sätt, säger Claes Wadelius, professor i medicinsk genetik vid Uppsala universitet och ansvarig för studien.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.